Brannøvelse i hjemmet kan redde liv – og slik gjennomfører du det

Vet du hva du skal gjøre hvis det oppstår brann i hjemmet? Med over 3000 boligbranner årlig, er det lurt å vite hva du skal gjøre hvis det oppstår brann. Forholdsregler og øvelse med hele familien kan være forskjellen på liv og død.

En undersøkelse* gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm, viser at nesten halvparten av befolkningen aldri har hatt brannøvelse hjemme. Sett i sammenheng med at to av fem nordmenn heller ikke gjør noe for å øke brannsikkerheten i egen bolig, kan det få fatale konsekvenser.

– Det er urovekkende, men dessverre ikke overraskende resultater. Vi ser at mange, spesielt familier, mangler en plan for hvem som gjør hva i tilfelle brann. Det blir fort kaos hvis en brann oppstår, og derfor er det lurt å ha gjennomført en brannøvelse slik at alle i familien vet hva de skal gjøre dersom det skulle oppstå brann, sier Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm.

Selskapet får årlig inn over 100 000 brannalarmer til deres alarmstasjon, og Svendsen erfarer at de færreste har trent på hva de skal gjøre når alarmen går.

Forskjellen på liv og død

Arbeidsplasser arrangerer brannøvelser med jevne mellomrom, for å forsikre seg om at alle ansatte vet hvordan de evakuerer ved et reelt branntilfelle, men svært mange nordmenn utfører ikke denne viktige øvelsen i sin egen bolig. 

En brannøvelse gir økt trygghet siden det skjerper sansene, rutinene og fanger opp justeringer du kanskje ikke tenkte på før du gjorde øvelsen. Jevnlige øvelser skaffer deg et langt bedre utgangspunkt den dagen en brann virkelig inntreffer. Å vite hva du skal gjøre og ikke gjøre i en brann, kan i ytterste konsekvens være forskjellen på liv og død. 

Ved å arrangere brannøvelse i hjemmet ditt 1-2 ganger i året, øker du sjansen for å gjøre de rette tingene i riktig rekkefølge hvis det brenner.

Vit hva du skal gjøre i tilfelle brann ved å gjennomføre brannøvelse jevnlig

Brannøvelser i sameier og borettslag er like viktige som i eneboliger

Inge Svendsen påpeker at det også er viktig å gjennomføre brannøvelser i sameier og borettslag også, og at alle sameier burde samkjøre brannøvelser og ha fokus på brannforebygging blant beboerne.

– I leiligheter har du ikke like god oversikt over hva naboene gjør og hvilke brannverntiltak de tar, og derfor kan det være ekstra viktig å være forberedt på hva du må gjøre hvis det oppstår brann i bygget, sier Svendsen.


En brannøvelse kan legges opp helt etter hva du ønsker å øve på. Øvelsen kan handle om kunnskapsheving, samhandling og samkjøring slik at alle lever på en måte som ikke skaper branner, og at du handler på en måte som gir minst mulig konsekvenser ved en brann.


Tenk på å prøve forskjellige rømningsveier, se om det er bruk for stiger eller lignende, og bli enige om hvem som går først og sist, kan også være lurt å gå gjennom ved en brannøvelse. Tren også på ulike scenarier ved branner på ulike steder i boligen. Er det eldre mennesker eller barn i huset, er det smart å øve på selve evakueringen: Hvordan kommer alle seg ut av huset og hvor samles man?


(Brann)øvelse gjør mester, og kan utgjøre en forskjell på liv og død. Nedenfor er to viktige lister for din neste brannøvelse og brannsikkert.

7 tips for brannøvelse i egen bolig

1. Avtal øvelsen med alle i husstanden. Bor du i et borettslag eller sameie, samkjør gjerne med flere beboere i oppgangen.

2. Sjekk at du har røykvarslere som virker, minst én i hver etasje, og som du kan høre fra soverommet med døren lukket. Trykk inn testknappen for å høre om den gir fra seg et kraftig pip. Hvis den ikke piper, bytt batteri.


3. Lag en evakueringsplan med oversikt over hvilke rømningsmuligheter du har. Det er ikke alltid det er mulig å rømme ut hoveddøren.


4. Avtal hvem som har ansvar for hvilket barn eller kjæledyr.


5. Kryp ut om det er mye røyk.


6. Avtal et møtested utenfor hjemmet. På møteplassen må alle telles opp, slik at du kan være sikker på at alle er ute. 


7. Ved brann ring 110.

 

Sector Alarms anbefalinger for økt brannsikkerhet:

  • Sjekk røykvarslerne dine med jevne mellomrom
  • Anskaff boligalarm tilkoblet en døgnbemannet alarmstasjon
  • Vend pulverapparatet opp ned noen ganger hvert år.
  • Sjekk at nålen i trykkmåleren på apparatet står på det grønne feltet

Se også hvordan du utfører brannøvelse med barn - inkludert printbar diplom!

Arranger brannøvelse med familien din

*Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 22-27. september gjennomført til sammen 1001 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.

Populære artikler
Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Katten Selma romsterte hjemme alene på kjøkkenet - og så skjedde det som ikke skulle skje.

6 viktige fakta om røykvarsleren

6 viktige fakta om røykvarsleren

Visste du at halvparten av alle dødsbranner ikke hadde fungerende brannvarsling?

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se

Føl deg trygg med umiddelbar respons 24/7

Vår forsikringsgodkjente alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen utløses. Vi har over 25 års erfaring og mer enn 600 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge.

Alarmtjeneste med alt inkludert

Alarmtjeneste med alt inkludert

Ingen skjulte gebyrer, gratis teknisk service, omfattende produktgaranti, ingen bindingstid og gratis utrykning.

Toppmoderne teknologi

Toppmoderne teknologi

Vi forhindrer innbruddstyver og oppdager brann i en tidlig fase. Vi responderer umiddelbart og holder deg trygg blant annet på grunn av vår prisvinnende teknologi.

Prisbelønnet kundeservice

Prisbelønnet kundeservice

Vi har bransjens beste kundeservice og våre kunder gir oss hele 4,7 av 5 stjerner fordi vi er der når de trenger oss.

Vinner av Kundeserviceprisen

Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
13 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer

Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

NKB badge

Vinner av NKBs bransjepris

4 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss…

Få et uforpliktende tilbud

Hvorfor velge Sector Alarm?

Vi har over 28 års erfaring og mer enn 600 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge. De gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundeservicen vår. Vi har vår egen forsikringsgodkjente alarmstasjon, vi tilbyr en alarmtjeneste der alt er inkludert og vi har ingen skjulte kostnader.

Hvorfor Sector Alarm

Umiddelbar respons 24/7 Vår alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen går.

Prisbelønnet kundeservice Vi er der når du trenger oss. Kundene våre er fornøyde og gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundetilfredshet.

Alarmtjeneste med alt inkludert Problemfri installasjon og ingen skjulte kostnader. Vi tilbyr omfattende produktgaranti og gratis support. Vi har ingen bindingstid og alle utrykninger er gratis uansett årsak.

Total sikkerhet Vår bærbare taleenhet og kameraer lar oss se og snakke med deg i en nødssituasjon, samt advare eventuelle inntrengere i hjemmet ditt. Vi kontakter nødetatene ved behov, noe som sparer deg viktige minutter.

Sikker tilkobling Vi setter opp flere tilkoblinger mellom boligen din og alarmstasjonen vår, fullstendig sikkerhetskopiert med blokkeringsbeskyttelse. Systemet testes også automatisk flere ganger i løpet av døgnet.

Brukervennlig Vår boligalarm og enheter er enkel å bruke og kan kontrolleres via betjeningspanelet, nøkkelbrikker, fjernkontroll og Sector Alarm-appen. Vår interaktive app gir deg varsler og viser deg kamera- og videoopptak.

Går strømmen, går det likevel bra Vår alarmstasjon blir varslet dersom strømmen går i boligen din, slik at operatørene raskt kan iverksette tiltak.

Prisvinnende design Vi har vunnet RedDots designpris med vår tidløse produktdesign som passer inn i ethvert hjem.

* Bestill på nett og få kostnadsfri installasjon av grunnpakken + 1 ekstra røykvarsler.

Grunnpakken inkluderer 1 sikkerhets-gateway, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 2 røykdetektorer, 1 magnetkontakt, 1 nøkkelboks eller EasyLock integrasjonsmodul for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.