Brannøvelse i hjemmet kan redde liv – og slik gjennomfører du det

Vet du hva du skal gjøre hvis det oppstår brann i hjemmet? Med over 3000 boligbranner årlig, er det lurt å vite hva du skal gjøre hvis det oppstår brann. Forholdsregler og øvelse med hele familien kan være forskjellen på liv og død.

En undersøkelse* gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm, viser at nesten halvparten av befolkningen aldri har hatt brannøvelse hjemme. Sett i sammenheng med at to av fem nordmenn heller ikke gjør noe for å øke brannsikkerheten i egen bolig, kan det få fatale konsekvenser.

– Det er urovekkende, men dessverre ikke overraskende resultater. Vi ser at mange, spesielt familier, mangler en plan for hvem som gjør hva i tilfelle brann. Det blir fort kaos hvis en brann oppstår, og derfor er det lurt å ha gjennomført en brannøvelse slik at alle i familien vet hva de skal gjøre dersom det skulle oppstå brann, sier Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm.

Selskapet får årlig inn over 100 000 brannalarmer til deres alarmstasjon, og Svendsen erfarer at de færreste har trent på hva de skal gjøre når alarmen går.

Forskjellen på liv og død

Arbeidsplasser arrangerer brannøvelser med jevne mellomrom, for å forsikre seg om at alle ansatte vet hvordan de evakuerer ved et reelt branntilfelle, men svært mange nordmenn utfører ikke denne viktige øvelsen i sin egen bolig. 

En brannøvelse gir økt trygghet siden det skjerper sansene, rutinene og fanger opp justeringer du kanskje ikke tenkte på før du gjorde øvelsen. Jevnlige øvelser skaffer deg et langt bedre utgangspunkt den dagen en brann virkelig inntreffer. Å vite hva du skal gjøre og ikke gjøre i en brann, kan i ytterste konsekvens være forskjellen på liv og død. 

Ved å arrangere brannøvelse i hjemmet ditt 1-2 ganger i året, øker du sjansen for å gjøre de rette tingene i riktig rekkefølge hvis det brenner.

Vit hva du skal gjøre i tilfelle brann ved å gjennomføre brannøvelse jevnlig

Brannøvelser i sameier og borettslag er like viktige som i eneboliger

Inge Svendsen påpeker at det også er viktig å gjennomføre brannøvelser i sameier og borettslag også, og at alle sameier burde samkjøre brannøvelser og ha fokus på brannforebygging blant beboerne.

– I leiligheter har du ikke like god oversikt over hva naboene gjør og hvilke brannverntiltak de tar, og derfor kan det være ekstra viktig å være forberedt på hva du må gjøre hvis det oppstår brann i bygget, sier Svendsen.


En brannøvelse kan legges opp helt etter hva du ønsker å øve på. Øvelsen kan handle om kunnskapsheving, samhandling og samkjøring slik at alle lever på en måte som ikke skaper branner, og at du handler på en måte som gir minst mulig konsekvenser ved en brann.


Tenk på å prøve forskjellige rømningsveier, se om det er bruk for stiger eller lignende, og bli enige om hvem som går først og sist, kan også være lurt å gå gjennom ved en brannøvelse. Tren også på ulike scenarier ved branner på ulike steder i boligen. Er det eldre mennesker eller barn i huset, er det smart å øve på selve evakueringen: Hvordan kommer alle seg ut av huset og hvor samles man?


(Brann)øvelse gjør mester, og kan utgjøre en forskjell på liv og død. Nedenfor er to viktige lister for din neste brannøvelse og brannsikkert.

7 tips for brannøvelse i egen bolig

1. Avtal øvelsen med alle i husstanden. Bor du i et borettslag eller sameie, samkjør gjerne med flere beboere i oppgangen.

2. Sjekk at du har røykvarslere som virker, minst én i hver etasje, og som du kan høre fra soverommet med døren lukket. Trykk inn testknappen for å høre om den gir fra seg et kraftig pip. Hvis den ikke piper, bytt batteri.


3. Lag en evakueringsplan med oversikt over hvilke rømningsmuligheter du har. Det er ikke alltid det er mulig å rømme ut hoveddøren.


4. Avtal hvem som har ansvar for hvilket barn eller kjæledyr.


5. Kryp ut om det er mye røyk.


6. Avtal et møtested utenfor hjemmet. På møteplassen må alle telles opp, slik at du kan være sikker på at alle er ute. 


7. Ved brann ring 110.

 

Sector Alarms anbefalinger for økt brannsikkerhet:

  • Sjekk røykvarslerne dine med jevne mellomrom
  • Anskaff boligalarm tilkoblet en døgnbemannet alarmstasjon
  • Vend pulverapparatet opp ned noen ganger hvert år.
  • Sjekk at nålen i trykkmåleren på apparatet står på det grønne feltet

Se også hvordan du utfører brannøvelse med barn - inkludert printbar diplom!

Arranger brannøvelse med familien din

*Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 22-27. september gjennomført til sammen 1001 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.

Populære artikler
Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Katten Selma romsterte hjemme alene på kjøkkenet - og så skjedde det som ikke skulle skje.

6 viktige fakta om røykvarsleren

6 viktige fakta om røykvarsleren

Visste du at halvparten av alle dødsbranner ikke hadde fungerende brannvarsling?

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se
Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Sector Alarm er ledende innenfor boligsikring, og har over 25 års erfaring i Norge. Gjennom årenes løp har vi fått utmerkelser for beste kundeservice, og vunnet prestisjetunge priser for produktdesign. Våre Sikkerhetseksperter hjelper deg med å sette sammen en løsning som dekker alle behov du og familien har når det gjelder sikkerhet hjemme.

check mark

Våre avanserte sensorer oppdager innbruddsforsøk, røyk og brann i en tidlig fase, som umiddelbart bekreftes via kameraer koblet til vår alarmstasjon.

check mark

Operatørene på vår døgnbemannede alarmstasjon reagerer med en gang en alarm utløses, og ved behov koordinerer utrykning med nødetater, i tillegg til å varsle familiemedlemmer og naboer.

check mark

Vi garanterer at funksjonaliteten til alarmenhetene i din bolig sjekkes over 100 ganger i døgnet, i tillegg har alle våre produkter livstidsgaranti.

check mark

Vi tilbyr gratis utrykning, gratis teknisk support og oppfølging.

check mark

Ved hjelp av Sector Alarm App har du full kontroll over boligen din – uansett hvor du befinner deg.

Vinner av Kundeserviceprisen

Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
12 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer

Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

Vinner av NKBs bransjepris

5 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss...

Du fortjener det beste!

Boligalarmen vår er skapt for din sikkerhet. Vår prisvinnende alarm har et moderne design som passer inn i hjemmet, uten å redusere funksjonaliteten. Alarmen er tilkoblet, og overvåket av, en av de mest moderne alarmsentralene i Nord-Europa.

quote
Over 25 års erfaring

Sector Alarm Group har mer enn 600 000 fornøyde og trygge kunder (kundetilfredshet på 95/100 i snitt) i hele Europa.

quote
Beste kundeservice

Vi har fått 15 utmerkelser for god kundeservice.

quote
Beste produktdesign

Vinner av RedDots designpris – et globalt anerkjent kvalitetsmerke.

Vi finner en boligalarm som treffer ditt behov

Bestill boligalarm tilpasset ditt behov
Akkurat nå sparer du 3580 kr*
Tid igjen:
Fri installasjon av kampanjepakken. Spar 3580,- *

* Bestill på nett i dag og spar 3580,-

Alle nye kunder får nå fri installasjon av kampanjepakken + 2 ekstra magnetkontakter.
Totalt sparer du hele kr 3580.
Kampanjen varer til og med søndag 3. juli. Vi garanterer installasjon før fellesferien.


Kampanjepakken inkluderer 1 sentralenhet med oppkobling via internett, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 1 røykdetektor, 3 magnetkontakter, 1 nøkkelboks eller EasyLock for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.