Brannøvelse i hjemmet kan redde liv – og slik gjennomfører du det

Brannøvelse i hjemmet kan redde liv – og slik gjennomfører du det

Publisert: april 14, 2024 av  Inge Svendsen

Vet du hva du skal gjøre hvis det oppstår brann i hjemmet? Med over 3000 boligbranner årlig, er det lurt å vite hva du skal gjøre hvis det oppstår brann. Forholdsregler og øvelse med hele familien kan være forskjellen på liv og død.

En undersøkelse* gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm, viser at nesten halvparten av befolkningen aldri har hatt brannøvelse hjemme. Sett i sammenheng med at to av fem nordmenn heller ikke gjør noe for å øke brannsikkerheten i egen bolig, kan det få fatale konsekvenser.

– Det er urovekkende, men dessverre ikke overraskende resultater. Vi ser at mange, spesielt familier, mangler en plan for hvem som gjør hva i tilfelle brann. Det blir fort kaos hvis en brann oppstår, og derfor er det lurt å ha gjennomført en brannøvelse slik at alle i familien vet hva de skal gjøre dersom det skulle oppstå brann, sier Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm.

Selskapet får årlig inn over 100 000 brannalarmer til deres alarmstasjon, og Svendsen erfarer at de færreste har trent på hva de skal gjøre når alarmen går.

Forskjellen på liv og død

Arbeidsplasser arrangerer brannøvelser med jevne mellomrom, for å forsikre seg om at alle ansatte vet hvordan de evakuerer ved et reelt branntilfelle, men svært mange nordmenn utfører ikke denne viktige øvelsen i sin egen bolig. 

En brannøvelse gir økt trygghet siden det skjerper sansene, rutinene og fanger opp justeringer du kanskje ikke tenkte på før du gjorde øvelsen. Jevnlige øvelser skaffer deg et langt bedre utgangspunkt den dagen en brann virkelig inntreffer. Å vite hva du skal gjøre og ikke gjøre i en brann, kan i ytterste konsekvens være forskjellen på liv og død. 

Ved å arrangere brannøvelse i hjemmet ditt 1-2 ganger i året, øker du sjansen for å gjøre de rette tingene i riktig rekkefølge hvis det brenner.

Brannøvelser i sameier og borettslag er like viktige som i eneboliger

Inge Svendsen påpeker at det også er viktig å gjennomføre brannøvelser i sameier og borettslag også, og at alle sameier burde samkjøre brannøvelser og ha fokus på brannforebygging blant beboerne.

– I leiligheter har du ikke like god oversikt over hva naboene gjør og hvilke brannverntiltak de tar, og derfor kan det være ekstra viktig å være forberedt på hva du må gjøre hvis det oppstår brann i bygget, sier Svendsen.

En brannøvelse kan legges opp helt etter hva du ønsker å øve på. Øvelsen kan handle om kunnskapsheving, samhandling og samkjøring slik at alle lever på en måte som ikke skaper branner, og at du handler på en måte som gir minst mulig konsekvenser ved en brann.

Tenk på å prøve forskjellige rømningsveier, se om det er bruk for stiger eller lignende, og bli enige om hvem som går først og sist, kan også være lurt å gå gjennom ved en brannøvelse. Tren også på ulike scenarier ved branner på ulike steder i boligen. Er det eldre mennesker eller barn i huset, er det smart å øve på selve evakueringen: Hvordan kommer alle seg ut av huset og hvor samles man?

(Brann)øvelse gjør mester, og kan utgjøre en forskjell på liv og død. Nedenfor er to viktige lister for din neste brannøvelse og brannsikkert.

7 tips for brannøvelse i egen bolig

1. Avtal øvelsen med alle i husstanden. Bor du i et borettslag eller sameie, samkjør gjerne med flere beboere i oppgangen.

2. Sjekk at du har røykvarslere som virker, minst én i hver etasje, og som du kan høre fra soverommet med døren lukket. Trykk inn testknappen for å høre om den gir fra seg et kraftig pip. Hvis den ikke piper, bytt batteri.

3. Lag en evakueringsplan med oversikt over hvilke rømningsmuligheter du har. Det er ikke alltid det er mulig å rømme ut hoveddøren.

4. Avtal hvem som har ansvar for hvilket barn eller kjæledyr.

5. Kryp ut om det er mye røyk.

6. Avtal et møtested utenfor hjemmet. På møteplassen må alle telles opp, slik at du kan være sikker på at alle er ute. 

7. Ved brann ring 110.

Sector Alarms anbefalinger for økt brannsikkerhet:

  • Sjekk røykvarslerne dine med jevne mellomrom
  • Anskaff boligalarm tilkoblet en døgnbemannet alarmstasjon
  • Vend pulverapparatet opp ned noen ganger hvert år.
  • Sjekk at nålen i trykkmåleren på apparatet står på det grønne feltet

Se også hvordan du utfører brannøvelse med barn - inkludert printbar diplom!

Alarm med 24/7 overvåkning
Beskytt det som betyr mest for deg.