Slik sikrer du boligen mot brann

Slik sikrer du boligen mot brann

Publisert: oktober 08, 2021 av  Kristin Østgaard

Har du tenkt på brannfare i hjemmet ditt når du ikke er hjemme? Boligbranner tar ikke ferie og kan ramme hvem som helst. Derfor er det smart å ta de grepene du kan for å forebygge brann.

Du er ikke alene om du tenker «det skjer jo ikke med meg» når det kommer til brann, men det å tenke på brannsikkerhet og ta forholdsregler, er noe alle burde gjøre.

Brannutvikling kan skje hos hvem som helst, når som helst. Lite skal til for at du er den uheldige. Derfor er det viktig å være oppmerksom på hvilke grep du kan ta for å forebygge farene på best mulig måte.

Slå av elektriske apparater

Gjør det til en vane å aldri forlate huset mens oppvaskmaskinen, vaskemaskinen eller tørketrommelen fremdeles går og slå av elektriske apparater etter bruk. Vi anbefaler også å trekke ut stikkontakten når du er ferdig å lade mobilen, nettbrettet eller datamaskinen. Med en smartplugg kan du skru av og på elektriske apparater på mobilen og alltid vite om du husket å skru av kaffetrakteren før du dro hjemmefra. 

Ha kontroll på dine brannvernprodukter

Har du brannslukningsapparat og brannteppe? Og kan du enkelt finne dem i tilfelle en brann skulle oppstå?Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet. Husk at brannslukkere og brannslanger også har holdbarhetsdato, og må kontrolleres jevnlig. Produksjonsdatoen på brannslukkeren står nederst på apparatet,

Du bør også jevnlig sjekke røykvarslerne og teste jordfeilbryteren i sikringsskapet. Det er en fordel å optiske røykvarslere som er seriekoblet dersom tilløp til brann skulle oppstå. Jo tidligere du blir varslet om branntilløp, desto større er sjansene for å redde seg ut i tide og for at skadeomfanget reduseres betraktelig.

Har du boligalarm tilkoblet døgnbemannet alarmstasjon kan du senke skuldrene vel vitende om at det er alltid noen som passer på hjemmet ditt - uansett hvor du befinner deg. 

Vær ekstra nøye med de klassiske brannfellene når du forlater boligen din

De vanligste stedene for brannutvikling

De tre vanligste stedene for brannutvikling i norske hjem er ifølge brannstatistikk fra DSB:

  • Mat eller gjenstander på/i komfyr
  • Elektrisk utstyr
  • Ukjent objekt

Ved å være ekstra nøye med de klassiske brannfellene når du forlater boligen din, bidrar du til god brannforebygging. For ekstra sikkerhet bør du ha seriekoblede røykvarslere som er tilknyttet døgnbemannet alarmstasjon. Da kan du føle deg trygg og komfortabel, og nyte ferien vel vitende om at boligen er i trygge hender.

Og forresten: Husk å slå av kaffetrakteren før du drar på sommerferie.

Alarm med 24/7 overvåkning
Beskytt det som betyr mest for deg.