Brannsikkerhet i hjemmet - ekspertens beste tips

Brann i hjemmet kan skje hvem som helst, når som helst, men hva kan du gjøre for å øke brannsikkerheten i hjemmet ditt? Vi har snakket med vår egen brannvernsekspert som forteller hvilke tiltak du bør utføre i boligen din.

Ann-Christin Magnus, kursansvarlig hos Sector Alarm, kurser blant annet sikkerhetsansvarlige i ulike norske bedrifter, og har derfor mye kunnskap om brannsikkerhet i private hjem og næringsbygg. 

Her får du hennes beste tips for hvordan du kan forebygge brann og branntilløp i hjemmet på best mulig måte.

Her starter brannene

– Jeg deler brannsikkerhet i to kategorier. Det første er hva du kan gjøre for å redusere risikoen. Det andre er hvilket utstyr du kan investere i for å få tidlig varsling om røyk -og varmeutvikling og brann, sier Ann-Christin. 

De siste 12 månedene har de tre vanligste årsakene for brann eller branntilløp i norske hjem vært på grunn av:

  • Mat og gjenstander i eller på komfyr
  • Elektrisk utstyr 
  • Ukjent årsak 

Slik øker du brannsikkerheten hjemme

Ann-Christin er ikke i tvil om det er mange enkle grep du kan ta for å redusere risikoen. 

– Når det kommer til det å redusere brannfaren, må du tenke på hva som kan være en risiko i hjemmet, sier hun.

Hun påpeker at alle hjem bør vite hva som kan være brannfarlig, ha brannslukningsapparat tilgjengelig og vite hvor nødutgangene kan være ved ulike brannscenarier. Optiske røykvarslere er det viktigste, livreddende tiltaket du har i boligen din.

Den teknologiske utviklingen som har kommet til røykvarslere er noe hun setter spesielt pris på. 

– Seriekoblede optiske røykvarslere er viktige og smarte. De snakker sammen, så hvis en av de registrerer noe, får du varsling i alle. Det går an å kombinere boligalarm med brannvarsling som er tilkoblet en døgnbemannet alarmsentral, påpeker Ann-Christin og fortsetter: 

 – Optiske røykvarslere er imponerende. De registrerer gassen som utvikles i en ulmebrann, og kan stoppe en storbrann før den i det hele tatt starter. Har du boligalarm med brannvarsling, sendes signalene fra røykvarslerne til alarmsentralen hos Sector Alarm som umiddelbart vil respondere og rekvirerer brannvesenet om nødvendig.

Fri installasjon av grunnpakken + 1 ekstra røykvarsler (verdi 4 080,-)
Tid igjen:
Få fri installasjon av grunnpakken (verdi 2 490,-)
Ann-Christin deler eksperttipsene for brannsikkerhet.

Ann-Christin er ivrig når hun deler eksperttipsene for brannsikkerhet:

– Trekk ut ladere når de ikke brukes. Slå av elektrisk utstyr når det ikke er i bruk. Hvis du har en familie med barn, er det veldig fristende å kjøre både tørketrommel og vaskemaskin om natten, men det beste er å la det være, påpeker hun. 

I tillegg nevnes andre tips som å rense filteret i tørketrommelen og sjekke at elektriske apparater, som blant annet kaffetrakteren, er avslått når du forlater boligen. Lag gode rutiner når du forlater boligen din. Husk også å sjekke røykvarslerne dine med jevne mellomrom og pass på at du har brannvernutstyr som slukningsapparat og brannstige. 


De klassiske fallgruvene

Hver dag i løpet av året, forårsaker elektrisk utstyr brann eller branntilløp i norske hjem. Hvor mange av tilfellene som kunne vært unngått, er vanskelig å si, men det er noen kjente fallgruver mange går i, ifølge eksperten. 

– Mobillading om natten er en uting. Ungdommer, så vel som voksne, sitter i senga og ser film på en mobiltelefon eller PC som står i lader. Da er det fort gjort å sovne, med stor fare for at det oppstår varmegang i maskinen. Jeg fraråder også bruk skjøteledning som er koblet til en annen skjøteledning. Uvettig bruk av skjøteledning fører til flere branntilløp hvert år. Ta forhåndsregler og få heller en elektriker å sette opp flere stikkontakter, sier hun og legger til: 

-Det er ikke alltid like lett å få folk til å forstå hvor viktig det er med god brannsikkerhet hjemme. Du må enten kjenne noen som har opplevd brann eller opplevd den selv for å forstå alvoret. Derfor kan det virke kjedelig å bruke penger på det, men det er en nødvendighet på lik linje med et tannlegebesøk. 


Brann kan skje med hvem som helst, når som helst. Sikre det som betyr mest for deg med boligalarm med brannvarsling fra Sector Alarm.

Populære artikler
Forebygg boligbrann

Forebygg boligbrann

Med disse 6 smarte tipsene forklarer vi hvordan du kan forebygge brann i hjemmet.

Hvordan unngå å miste nøkkelen

Hvordan unngå å miste nøkkelen

Hvor ofte har du opplevd at barna, eller du selv, har mistet husnøkkelen? Med disse tipsene unngår du bortkomne nøkler.

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se

Føl deg trygg med umiddelbar respons 24/7

Vår forsikringsgodkjente alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen utløses. Vi har over 25 års erfaring og mer enn 600 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge.

Alarmtjeneste med alt inkludert

Alarmtjeneste med alt inkludert

Ingen skjulte gebyrer, gratis teknisk service, omfattende produktgaranti, ingen bindingstid og gratis utrykning.

Toppmoderne teknologi

Toppmoderne teknologi

Vi forhindrer innbruddstyver og oppdager brann i en tidlig fase. Vi responderer umiddelbart og holder deg trygg blant annet på grunn av vår prisvinnende teknologi.

Prisbelønnet kundeservice

Prisbelønnet kundeservice

Vi har bransjens beste kundeservice og våre kunder gir oss hele 4,7 av 5 stjerner fordi vi er der når de trenger oss.

Vinner av Kundeserviceprisen

Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
13 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer

Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

NKB badge

Vinner av NKBs bransjepris

4 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss…

Hvorfor velge Sector Alarm?

Vi har over 28 års erfaring og mer enn 650 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge. De gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundeservicen vår. Vi har vår egen forsikringsgodkjente alarmstasjon, vi tilbyr en alarmtjeneste der alt er inkludert og vi har ingen skjulte kostnader.

Hvorfor Sector Alarm

Umiddelbar respons 24/7 Vår alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen går.

Prisbelønnet kundeservice Vi er der når du trenger oss. Kundene våre er fornøyde og gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundetilfredshet.

Alarmtjeneste med alt inkludert Problemfri installasjon og ingen skjulte kostnader. Vi tilbyr omfattende produktgaranti og gratis support. Vi har ingen bindingstid og alle utrykninger er gratis uansett årsak.

Total sikkerhet Vår bærbare taleenhet og kameraer lar oss se og snakke med deg i en nødssituasjon, samt advare eventuelle inntrengere i hjemmet ditt. Vi kontakter nødetatene ved behov, noe som sparer deg viktige minutter.

Sikker tilkobling Vi setter opp flere tilkoblinger mellom boligen din og alarmstasjonen vår, fullstendig sikkerhetskopiert med blokkeringsbeskyttelse. Systemet testes også automatisk flere ganger i løpet av døgnet.

Brukervennlig Vår boligalarm og enheter er enkel å bruke og kan kontrolleres via betjeningspanelet, nøkkelbrikker, fjernkontroll og Sector Alarm-appen. Vår interaktive app gir deg varsler og viser deg kamera- og videoopptak.

Går strømmen, går det likevel bra Vår alarmstasjon blir varslet dersom strømmen går i boligen din, slik at operatørene raskt kan iverksette tiltak.

Prisvinnende design Vi har vunnet RedDots designpris med vår tidløse produktdesign som passer inn i ethvert hjem.

Få et uforpliktende tilbud

* Bestill på nett og få kostnadsfri installasjon av grunnpakken og en ekstra røykvarsler

Grunnpakken inkluderer 1 sikkerhets-gateway, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 2 røykdetektorer, 1 magnetkontakt, 1 nøkkelboks eller EasyLock integrasjonsmodul for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.