Forebygg boligbrann med 6 smarte tips

Noen ganger skyldes branntilløp en god porsjon uflaks. Andre ganger skjer det fordi farene kan oppstå på måter du ikke tenkte på. Det kan skje hvem som helst, når som helst. Med disse 6 smarte tipsene forklarer vi hvordan du kan forebygge brann i hjemmet.

Synkront med at gradene synker, skrur vi opp temperaturen i hjemmene våre. Med mer varme og energi i husstanden, er det også flere faktorer som kan bidra til brannutvikling.

Boligbrann kan dessverre skje hvem som helst, og ofte er uflaks en bidragsytende faktor til at marerittet oppstår. Det kan også skje fordi kunnskapen om hvorfor brannutvikling oppstår, ikke er god nok. Heldigvis kan du ta noen grep for å på best mulig måte unngå at det skjer deg og familien.

Husk at det er påbudt med både røykvarslere og slukkeutstyr i alle hjem. Start med å sjekke at disse fungerer som de skal, og sjekk dem regelmessig.

1. Arranger brannøvelse
Hvis det først skulle begynne å brenne, er det viktig at du og familien vet nøyaktig hva som skal gjøres. Det er viktig å vite hvordan du skal handle raskt og i riktig rekkefølge om brann oppstår. Lag en evakueringsplan som alle er kjent med, og øv på den minst én gang i året. Gjør øvelsen til en lek for barna, slik at det blir morsomt og ikke skremmende. Brannvernforeningen oppfordrer alle familier til å lage en plan som dere kan bruke når du skal ha brannøvelse hjemme.

Husk at det er røyken som oftest tar livet av mennesker når det brenner. Du må aldri gå inn i brannrøyk. Finn ut hva som er de beste rømningsveiene dersom hovedutgangene blokkeres av røyk. Sørg for at alle som bor i hjemmet vet hvor brannslukningsapparater er til enhver tid.

2. Vær obs på hvor brannene oftest starter
Tallene til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier at brann- og redningsvesenet har mest å gjøre i desember og januar, basert på tall fra 2016-2020. Ellers brenner det jevnt over like mye resten av månedene i året.

De fleste branner og branntilløp starter på kjøkkenet,i følge brannstatistikk.no. Nummer to på listen er elektrisk utstyr. Varmeanlegg, skjermer, ladere og annet elektrisk utstyr brukes mer når høsten kommer. Det er lurt å følge med dette utstyret jevnlig og påse at det fungerer som det skal. Gjør også tiltak som sikrer kjøkken fra branntilfeller.

Fri installasjon av grunnpakken + 1 ekstra røykvarsler (verdi 4 080,-)
Tid igjen:
Få fri installasjon av grunnpakken (verdi 2 490,-)
Med disse smarte tipsene kan du komme langt med å forebygge brann i boligen din.

3. Pass alltid på komfyren 

Som vi var inne på i forrige punkt, er aktivitet på kjøkkenet vanligste årsaken til brannutvikling i Norge. Øv deg på å dobbel-, kanskje til og med trippelsjekke, at alt er skrudd av før du legger deg eller forlater huset. 


Komfyrvakt er en liten, genial og livreddende boks som både varsler og kutter strømmen til komfyren hvis den oppdager unaturlig varmeutvikling. Det bidrar til å forebygge brann og redde både bolig og liv. 

4. Skaff deg boligalarm med brannvarsling
Boligalarm med brannvarsling er en unik beskyttelse av hjemmet. Alle røykvarslere er tilkoblet en døgnbemannet alarmstasjon som passer på boligen din hver eneste dag, hele året.


Dersom en røykvarsler utløses, vil alarmstasjonen umiddelbart respondere og kunne se om det er branntilløp. Med behov vil alarmsentralen tilkalle brannvesen og vekter ved behov - noe som kan redde liv og begrense skadeomfang på hjemmet.

5. Jevnlige sjekker av utstyr 

Som boligeier er du ansvarlig for brannsikkerheten. Hvis du gjennomfører jevnlige egenkontroller, kan du gjøre mye for å redusere brannrisikoen. Det er enkelte ting du bør sjekke daglig, ukentlig, hvert kvartal og hvert år. Det er ikke like prekært å sjekke batteriene i røykvarsleren eller å etterstamme skrusikringer i sikringsskapet, som det er å sjekke at komfyren og tørketrommelen er skrudd av før du legger deg eller forlater boligen. Lag deg en liste over hva og når ting må sjekkes, og følg den. 


Det finnes flere informative kilder og nettsteder som vil hjelpe deg å danne et oversiktlig bilde over hva som skal sjekkes til en hver tid. Det viktigste er at du lager deg en oversikt og følger den.

6. Husk alltid å:

• Fjerne brennbare materialer som ligger i nærheten av åpen ild
• Aldri forlate komfyren under matlaging
• Sjekke at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av
• Sjekke at levende lys er slukket
• Sjekke at ingen varmeovner er tildekket
• Undersøke om det er svimerker eller sterk varmegang i sikringsskap
• Se etter svimerker i ledninger, støpsler, kontakter og lamper
• Slukke levende lys når du forlater rommet


Med disse smarte tipsene kan du komme langt med å forebygge brann i boligen din. For å være på den sikre siden, er det lurt å ha boligalarm med brannvarsling tilknyttet døgnbemannet alarmsentral.

Populære artikler
Brannsikkerhet i hjemmet

Brannsikkerhet i hjemmet

Hva kan du gjøre for å øke brannsikkerheten i hjemmet ditt? Vår egen brannvernekspert gir sine beste tips!

Unngå å miste nøkkelen

Hvordan unngå å miste nøkkelen

Hvor ofte har du opplevd at barna, eller du selv, har mistet husnøkkelen? Med disse tipsene unngår du bortkomne nøkler.

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se

Føl deg trygg med umiddelbar respons 24/7

Vår forsikringsgodkjente alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen utløses. Vi har over 25 års erfaring og mer enn 600 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge.

Alarmtjeneste med alt inkludert

Alarmtjeneste med alt inkludert

Ingen skjulte gebyrer, gratis teknisk service, omfattende produktgaranti, ingen bindingstid og gratis utrykning.

Toppmoderne teknologi

Toppmoderne teknologi

Vi forhindrer innbruddstyver og oppdager brann i en tidlig fase. Vi responderer umiddelbart og holder deg trygg blant annet på grunn av vår prisvinnende teknologi.

Prisbelønnet kundeservice

Prisbelønnet kundeservice

Vi har bransjens beste kundeservice og våre kunder gir oss hele 4,7 av 5 stjerner fordi vi er der når de trenger oss.

Vinner av Kundeserviceprisen

Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
13 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer

Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

NKB badge

Vinner av NKBs bransjepris

4 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss…

Få et uforpliktende tilbud

Hvorfor velge Sector Alarm?

Vi har over 28 års erfaring og mer enn 650 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge. De gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundeservicen vår. Vi har vår egen forsikringsgodkjente alarmstasjon, vi tilbyr en alarmtjeneste der alt er inkludert og vi har ingen skjulte kostnader.

Hvorfor Sector Alarm

Umiddelbar respons 24/7 Vår alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen går.

Prisbelønnet kundeservice Vi er der når du trenger oss. Kundene våre er fornøyde og gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundetilfredshet.

Alarmtjeneste med alt inkludert Problemfri installasjon og ingen skjulte kostnader. Vi tilbyr omfattende produktgaranti og gratis support. Vi har ingen bindingstid og alle utrykninger er gratis uansett årsak.

Total sikkerhet Vår bærbare taleenhet og kameraer lar oss se og snakke med deg i en nødssituasjon, samt advare eventuelle inntrengere i hjemmet ditt. Vi kontakter nødetatene ved behov, noe som sparer deg viktige minutter.

Sikker tilkobling Vi setter opp flere tilkoblinger mellom boligen din og alarmstasjonen vår, fullstendig sikkerhetskopiert med blokkeringsbeskyttelse. Systemet testes også automatisk flere ganger i løpet av døgnet.

Brukervennlig Vår boligalarm og enheter er enkel å bruke og kan kontrolleres via betjeningspanelet, nøkkelbrikker, fjernkontroll og Sector Alarm-appen. Vår interaktive app gir deg varsler og viser deg kamera- og videoopptak.

Går strømmen, går det likevel bra Vår alarmstasjon blir varslet dersom strømmen går i boligen din, slik at operatørene raskt kan iverksette tiltak.

Prisvinnende design Vi har vunnet RedDots designpris med vår tidløse produktdesign som passer inn i ethvert hjem.

* Bestill på nett og få kostnadsfri installasjon av grunnpakken og en ekstra røykvarsler

Grunnpakken inkluderer 1 sikkerhets-gateway, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 2 røykdetektorer, 1 magnetkontakt, 1 nøkkelboks eller EasyLock integrasjonsmodul for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.