Forebygg boligbrann med 6 smarte tips

Noen ganger skyldes branntilløp en god porsjon uflaks. Andre ganger skjer det fordi farene kan oppstå på måter du ikke tenkte på. Det kan skje hvem som helst, når som helst. Med disse 6 smarte tipsene forklarer vi hvordan du kan forebygge brann i hjemmet.

Synkront med at gradene synker, skrur vi opp temperaturen i hjemmene våre. Med mer varme og energi i husstanden, er det også flere faktorer som kan bidra til brannutvikling.

Boligbrann kan dessverre skje hvem som helst, og ofte er uflaks en bidragsytende faktor til at marerittet oppstår. Det kan også skje fordi kunnskapen om hvorfor brannutvikling oppstår, ikke er god nok. Heldigvis kan du ta noen grep for å på best mulig måte unngå at det skjer deg og familien.

Husk at det er påbudt med både røykvarslere og slukkeutstyr i alle hjem. Start med å sjekke at disse fungerer som de skal, og sjekk dem regelmessig.

1. Arranger brannøvelse
Hvis det først skulle begynne å brenne, er det viktig at du og familien vet nøyaktig hva som skal gjøres. Det er viktig å vite hvordan du skal handle raskt og i riktig rekkefølge om brann oppstår. Lag en evakueringsplan som alle er kjent med, og øv på den minst én gang i året. Gjør øvelsen til en lek for barna, slik at det blir morsomt og ikke skremmende. Brannvernforeningen oppfordrer alle familier til å lage en plan som dere kan bruke når du skal ha brannøvelse hjemme.

Husk at det er røyken som oftest tar livet av mennesker når det brenner. Du må aldri gå inn i brannrøyk. Finn ut hva som er de beste rømningsveiene dersom hovedutgangene blokkeres av røyk. Sørg for at alle som bor i hjemmet vet hvor brannslukningsapparater er til enhver tid.

2. Vær obs på hvor brannene oftest starter
Tallene til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier at brann- og redningsvesenet har mest å gjøre i desember og januar, basert på tall fra 2016-2020. Ellers brenner det jevnt over like mye resten av månedene i året.

De fleste branner og branntilløp starter på kjøkkenet,i følge brannstatistikk.no. Nummer to på listen er elektrisk utstyr. Varmeanlegg, skjermer, ladere og annet elektrisk utstyr brukes mer når høsten kommer. Det er lurt å følge med dette utstyret jevnlig og påse at det fungerer som det skal. Gjør også tiltak som sikrer kjøkken fra branntilfeller.

3. Pass alltid på komfyren 

Som vi var inne på i forrige punkt, er aktivitet på kjøkkenet vanligste årsaken til brannutvikling i Norge. Øv deg på å dobbel-, kanskje til og med trippelsjekke, at alt er skrudd av før du legger deg eller forlater huset. 


Komfyrvakt er en liten, genial og livreddende boks som både varsler og kutter strømmen til komfyren hvis den oppdager unaturlig varmeutvikling. Det bidrar til å forebygge brann og redde både bolig og liv. 

4. Skaff deg boligalarm med brannvarsling
Boligalarm med brannvarsling er en unik beskyttelse av hjemmet. Alle røykvarslere er tilkoblet en døgnbemannet alarmstasjon som passer på boligen din hver eneste dag, hele året.


Dersom en røykvarsler utløses, vil alarmstasjonen umiddelbart respondere og kunne se om det er branntilløp. Med behov vil alarmsentralen tilkalle brannvesen og vekter ved behov - noe som kan redde liv og begrense skadeomfang på hjemmet.

5. Jevnlige sjekker av utstyr 

Som boligeier er du ansvarlig for brannsikkerheten. Hvis du gjennomfører jevnlige egenkontroller, kan du gjøre mye for å redusere brannrisikoen. Det er enkelte ting du bør sjekke daglig, ukentlig, hvert kvartal og hvert år. Det er ikke like prekært å sjekke batteriene i røykvarsleren eller å etterstamme skrusikringer i sikringsskapet, som det er å sjekke at komfyren og tørketrommelen er skrudd av før du legger deg eller forlater boligen. Lag deg en liste over hva og når ting må sjekkes, og følg den. 


Det finnes flere informative kilder og nettsteder som vil hjelpe deg å danne et oversiktlig bilde over hva som skal sjekkes til en hver tid. Det viktigste er at du lager deg en oversikt og følger den.

6. Husk alltid å:

• Fjerne brennbare materialer som ligger i nærheten av åpen ild
• Aldri forlate komfyren under matlaging
• Sjekke at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av
• Sjekke at levende lys er slukket
• Sjekke at ingen varmeovner er tildekket
• Undersøke om det er svimerker eller sterk varmegang i sikringsskap
• Se etter svimerker i ledninger, støpsler, kontakter og lamper
• Slukke levende lys når du forlater rommet


Med disse smarte tipsene kan du komme langt med å forebygge brann i boligen din. For å være på den sikre siden, er det lurt å ha boligalarm med brannvarsling tilknyttet døgnbemannet alarmsentral.

Populære artikler
Brannsikkerhet i hjemmet

Brannsikkerhet i hjemmet

Hva kan du gjøre for å øke brannsikkerheten i hjemmet ditt? Vår egen brannvernekspert gir sine beste tips!

Unngå å miste nøkkelen

Hvordan unngå å miste nøkkelen

Hvor ofte har du opplevd at barna, eller du selv, har mistet husnøkkelen? Med disse tipsene unngår du bortkomne nøkler.

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se
Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Sector Alarm er ledende innenfor boligsikring, og har over 25 års erfaring i Norge. Gjennom årenes løp har vi fått utmerkelser for beste kundeservice, og vunnet prestisjetunge priser for produktdesign. Våre Sikkerhetseksperter hjelper deg med å sette sammen en løsning som dekker alle behov du og familien har når det gjelder sikkerhet hjemme.

check mark

Våre avanserte sensorer oppdager innbruddsforsøk, røyk og brann i en tidlig fase, som umiddelbart bekreftes via kameraer koblet til vår alarmstasjon.

check mark

Operatørene på vår døgnbemannede alarmstasjon reagerer med en gang en alarm utløses, og ved behov koordinerer utrykning med nødetater, i tillegg til å varsle familiemedlemmer og naboer.

check mark

Vi garanterer at funksjonaliteten til alarmenhetene i din bolig sjekkes over 100 ganger i døgnet, i tillegg har alle våre produkter livstidsgaranti.

check mark

Vi tilbyr gratis utrykning, gratis teknisk support og oppfølging.

check mark

Ved hjelp av Sector Alarm App har du full kontroll over boligen din – uansett hvor du befinner deg.

Vinner av Kundeserviceprisen

Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
12 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer

Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

Vinner av NKBs bransjepris

5 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss...

Du fortjener det beste!

Boligalarmen vår er skapt for din sikkerhet. Vår prisvinnende alarm har et moderne design som passer inn i hjemmet, uten å redusere funksjonaliteten. Alarmen er tilkoblet, og overvåket av, en av de mest moderne alarmsentralene i Nord-Europa.

quote
Over 25 års erfaring

Sector Alarm Group har mer enn 600 000 fornøyde og trygge kunder (kundetilfredshet på 95/100 i snitt) i hele Europa.

quote
Beste kundeservice

Vi har fått 15 utmerkelser for god kundeservice.

quote
Beste produktdesign

Vinner av RedDots designpris – et globalt anerkjent kvalitetsmerke.

Vi finner en boligalarm som treffer ditt behov

Bestill boligalarm tilpasset ditt behov
Akkurat nå sparer du 3580 kr*
Tid igjen:
Fri installasjon av kampanjepakken. Spar 3580,- *

* Bestill på nett i dag og spar 3580,-

Alle nye kunder får nå fri installasjon av kampanjepakken + 2 ekstra magnetkontakter.
Totalt sparer du hele kr 3580.
Kampanjen varer til og med søndag 3. juli. Vi garanterer installasjon før fellesferien.


Kampanjepakken inkluderer 1 sentralenhet med oppkobling via internett, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 1 røykdetektor, 3 magnetkontakter, 1 nøkkelboks eller EasyLock for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.