Slik unngår du pipebrann

Når kulda gradvis melder ankomst frister det å tenne opp i peisen. Peisvarme er hyggelig, men det er også en fare for at skorsteinen tar fyr.

Med stadig nye prisrekorder på strøm, er det flere som ser etter alternative måter å varme opp boligen på. Det mest nærliggende alternativet for mange, er å tenne opp i peisen. Faktisk har så mange tenkt tanken at det slås alarm om flere tomme vedlager i Norge. 

Vedfyring er ikke bare et godt alternativ til dyr, elektrisk varme. Flammene i peisen er beroligende å se på, og lyden fra knitrende bjørkeved setter en koselig og lun stemning i hjemmet. 

Men så er det dette med pipebrann, da.  

Slik oppstår pipebrann

Det kan være flere grunner til at pipebrann oppstår, men i all hovedsak er det enten fordi du fyrer feil eller du bruker fuktig eller rå ved. 

Fuktig ved kan føre til blanksot, eller bek og sot, på innsiden av pipeløpet. Det danner seg med andre ord et tjærebelegg som antennes lett av flammene i peisen. 

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), rykket brannvesenet ut til nært 1300 pipebranner i 2018. Dersom du ikke oppdager pipebrannen i tide, kan det fort utvikle seg til boligbrann.

Slik tar du grep for å redusere faren for pipebrann:
For å unngå pipebrann må du først passe på å bruke tørr nok ved. Dette kan du gjerne sjekke med en fuktmåler, og veden skal etter hovedregelen ikke ha en fuktighet over 20 prosent. Importert ved er ofte ferskere enn lokal ved, så det kan også være en fordel å sjekke hvor veden du fyrer med kommer fra.

Det andre grepet du kan gjøre er å sørge for å fyre riktig. Her er tre tips du kan bruke for å fyre på en forsvarlig måte: 

  1. Trekk: God fyring er avhengig av rikelig med luft. I startfasen av fyringen er må det være nok med luft så hele ildstedet er oppvarmet. Etter en stund, når det er varmt nok, kan du redusere trekket. Det er også verdt å merke seg at ingen ovner er like. Bruk fyringsintruksen til ovnen for det den er verdt.
     
  2. Ikke bruk for mye ved: Det er fristende å fylle opp ovnen så mye at man slipper å legge på kube etter kube. Det er spesielt viktig å ikke bruke for mye ved i starten av fyringen før det er varmt nok. Da ryker det mer, og det øker dannelsen av sot og tjære i pipeløpet.

  3. Start øverst: Det er ikke mange år siden anbefalingen var å starte bålet fra bunnen, og det gjelder fremdeles når man tenner bål utendørs. Inne i peisen skal man derimot starte fra toppen. Legg de største kubbene i bunnen og la varmen jobbe seg nedover i peisen.
Fri installasjon av grunnpakken + Yale Doorman kun 2490,-
Tid igjen:
Fri installasjon av grunnpakken + Yale Doorman kun 2490,-
Unngå pipebrann med boligalarm med brannvarsling

Om uhellet først er ute 
Etter du har lært deg å fyre riktig, og kanskje til og med hatt besøk av feieren for å påse at det ikke er store ansamlinger av blanksot og tjære i pipeløpet, er det fremdeles ingen garanti for at pipebrann ikke kan oppstå. 

Blanksot dannes av ufullstendig forbrenning, og det trenger ikke å ta lang tid før det har etablert seg i pipa. Pipebrann kan skyldes at man ikke tar forholdsregler, men det kan også skje med en god porsjon uflaks. 


Om uhellet først er ute er det viktig at du handler riktig og har et bra brannvarslingssystem som er tilkoblet en alarmstasjon. Vi anbefaler deg derfor å sikre hjemmet ditt med en boligalarm med brannvarsling.


Har du mistanke om pipebrann skal du kontakte brannvesenet med én gang på 110. Før du forlater boligen og venter på at brannvesenet skal komme til stedet skal alle ventiler og luker som fører til skorsteinen lukkes dersom du har mulighet. Det eneste unntaket her er om peisen er åpen. Da skal de ikke lukkes om det fremdeles er fyr i peisen.

Populære artikler
Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt
Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Katten Selma romsterte hjemme alene på kjøkkenet - og så skjedde det som ikke skulle skje.

6 viktige fakta om røykvarsleren
6 viktige fakta om røykvarsleren

Visste du at halvparten av alle dødsbranner ikke hadde fungerende brannvarsling?

Simba var alene hjemme ved branntilløp
Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder
Klikk her for å se Klikk her for å se
Vinner av Kundeserviceprisen
Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
13 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer
Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

NKB badge
Vinner av NKBs bransjepris

4 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss…

Ofte stilte spørsmål om pipebrann

Hva kjennetegner pipebrann?

Typiske kjennetegn for pipebrann er:

  1. Tett og mye røyk fra skorsteinen
  2. Høye knitrelyder som ved et stort bål
  3. Flammer fra skorsteinen

Med brannalarm tilkoblet døgnbemannet alarmstasjon er hjemmet ditt alltid i trygge hender. Vi passer på uansett om du er hjemme eller ikke. Få et personlig tilbud på boligalarm med brannvarsling.

Hvor farlig er pipebrann?

Pipebrann er i utgangspunktet ikke farlig, og veldig mange er faktisk ikke klar over at det har oppstått pipebrann da de ofte er veldig små. Men konsekvensene av en liten pipebrann kan bli store. Dersom en mindre pipebrann har forårsaket sprekker i skorsteinen kan giftig røyk sive ut i hjemmet og det kan i tillegg oppstå en større brann slik at huset tar fyr. 

Har du sikret hjemmet ditt med Sector Alarm vil de optiske røykvarslerne oppdage ørsmå røykpartikler og alarmen utløses slik at både du og vår døgnbemannede alarmstasjon blir varslet. Få et personlig tilbud på boligalarm med brannvarsling

Hva er årsaken til pipebrann?

I de fleste tilfeller er fyring med fuktig/rå ved, lite trekk og/eller at du fyrer feil årsaken til pipebrann. Dersom du fyrer med fuktig ved kan det oppstå sot på innsiden av pipeløpet som senere kan ta fyr av flammene i peisen. 

I tillegg til å sette deg inn i hvordan man fyrer riktig, anbefaler vi at du beskytter hjemmet ditt med brannalarm som er overvåket av døgnbemannet alarmstasjon. Da er det alltid noen som passer på, uansett hvor du befinner deg.

Hva gjør man hvis det blir pipebrann?

Oppstår pipebrann må du lukke ventilen og luker til peisen umiddelbart. Det er viktig at du ikke selv forsøker å slukke brannen, men at du tilkaller brannvesenet. Vann som helles direkte ned i pipen er svært farlig, og brannvesenet bruker et eget slokkemiddel for pipebrann. Dersom brannen har spredt seg i områder rundt peisen kan du bruke vann eller brannslukningsaparat til å slukke denne. 

For å sikre deg mot pipebrann anbefaler vi brannalarm med døgnbemannet alarmstasjon som passer på huset ditt uansett hvor du befinner deg. Få et personlig tilbud på brannalarm her.

Hvorfor er pipebrann farlig?

Pipebrann kan starte i det små og faktisk være så liten at det ikke oppdages, men små pipebranner kan føre til sprekker og skader i pipen som senere kan føre til en større brann hvor vegger og tak kan ta fyr.


En mindre pipebrann kan også føre til at giftig røyk og kullos siver ut i hjemmet ditt og gir alvorlig helseskade. 


Har du brannalarm med optisk røykvarsler som i tillegg er overvåket av en døgnbemannet alarmstasjon, har du sikret hjemmet ditt uansett om du er hjemme eller ikke. De optiske røykvarslerne oppdager ørsmå røykpartikler og utløser en alarm som vår alarmstasjon reagerer umiddelbart på og iverksetter riktige tiltak. Få et personlig tilbud her.

* Bestill på nett og få kostnadsfri installasjon av grunnpakken med mulighet for å legge til Yale Doorman for kun 2490,-

Grunnpakken inkluderer 1 sikkerhets-gateway, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 1 røykdetektor, 1 magnetkontakt, 1 nøkkelboks eller EasyLock integrasjonsmodul for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.

Du kan også velge å få montert en Yale Doorman (V2N) for kun 2490,-, ferdig montert og tilkoblet den nye boligalarmen din.