Laderegler - 10 tips til sikker lading

Pleier du å lade elektroniske gjenstander mens du sover eller er ute av hjemmet? Det bør du slutte med med én gang. Her er de nye ladevettreglene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Fra 2016 til dagens dato er brann eller branntilløp i elektrisk utstyr den nest vanligste årsaken etter mat eller gjenstander i og på komfyr, i følge brannstatistikk.no. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Brannvernforeningen og forsikringsselskapet If lanserte i september i år det de kaller nye ladevettregler. 

Én av fire følger ikke ladevettregelene. Det viser en undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra blant annet DSB. Den viser at 27 prosent lader i rom der det ikke finnes røykvarsler. Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, uttalte følgende om ladekulturen i Norge: 

– Dessverre har det vært flere alvorlige branner om natten det siste året som har startet i ladeutstyr eller batteri. Dersom det begynner å brenne når vi sover, er det viktig å bli vekket av røykvarsler tidligst mulig før røyk og flammer tar overhånd.

Dette er de nye ladevettreglene: 

  1. Lad i rom med røykvarsler 
  2. Lad når du er våken og til stede 
  3. Les og følg produsentens bruksanvisning 
  4. Bruk helst original lader 
  5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne 
  6. Ikke lad i senga 
  7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann 
  8. Bytt ut skadet utstyr 
  9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt 
  10. Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110
Fri installasjon av grunnpakken + Yale Doorman kun 2490,-
Tid igjen:
Fri installasjon av grunnpakken + Yale Doorman kun 2490,-
Våre beste tips til laderegler

Eksperten er enig 

Ann-Christin Magnus, kursansvarlig hos Sector Alarm, kurser blant annet sikkerhetsansvarlige i ulike norske bedrifter, og har derfor mye kunnskap om brannsikring. Hun synes ladereglene er en god veileder for trygghet i hjemmet. 


– Endelig er ladevettregler på plass. Vi er jo vant til slike regler. De kan assosieres med fjellvettregler og badevettregler. De står for det samme, som er din og andres sikkerhet, sier Ann-Christin. 


Hun understreker statistikken rundt blant annet elektrisk utstyr, og trekker fram en ukultur rundt lading som en stor synder. Selv om hverdagen er hektisk, og det er fristende å lade om natten, er dette noe man bør styre unna. 


– Rutiner i hverdagen har vi alle, men det å skape nye i takt med teknologiens utvikling sammen med nytt utstyr i hjemmet er et fokus man må legge mer jobb i enn det man tror, sier hun og fortsetter: 


– Mobillading om natten er en uting. Da er det fort gjort å sovne, med stor fare for at det oppstår varmegang i mobilen. Ta heller med en lader med deg på jobb, og lad den der.


Sikre hjemmet ditt mot brann


Når det kommer nye laderegler og anbefalinger kan hvem som helst fremdeles være uheldige. Man er fremdeles ikke gardert mot det å sovne mens man ser en film og lader. 


– Å skaffe det riktige utstyret i form av løsninger som bedrer sikkerheten rundt brannfare i boligen er smart. Det er en billig kostnad sett i sammenheng med konsekvens. 


Å skaffe seg riktig utstyr som kan fange opp røykutvikling eller varmeutvikling, er en fordel i alle sammenhenger. Med gode rutiner og riktig varslingssystem kan du stoppe en storbrann før det i det hele tatt kommer flammer, sier Ann-Christin. 


– Ladevettreglene er med på å bevisstgjøre akkurat dette rundt rutiner. Gode vaner skaper høyere grad av sikkerhet for deg og dine, sier hun og fortsetter: 


– Det er helt avgjørende å ha god brannvarsling selv om du har gode rutiner. Uhell kan skje og da trenger vi alle noen som passer på oss når vi er på det mest sårbare. Det er hjemme du skal føle deg trygg til enhver tid. 


Både Henning Skjølås og Kenneth Rekvik er kunder hos Sector Alarm. De har opplevd skrekken på nært hold da de var minutter unna marerittet.

Les historiene til Henning og Kenneth her. 

Populære artikler
Rask respons reddet drømmeboligen
Rask respons reddet drømmeboligen

Henning var i ferd med å kvitte seg med brannvarsling, helt til drømmehuset hans nesten sto i flammer.

Simba var alene hjemme ved branntilløp
Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Brannsikkerhet i hjemmet
Brannsikkerhet i hjemmet

Hva kan du gjøre for å øke brannsikkerheten i hjemmet ditt? Vår egen brannvernekspert gir sine beste tips!

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se

Føl deg trygg med umiddelbar respons 24/7

Vår forsikringsgodkjente alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen utløses. Vi har over 28 års erfaring og mer enn 600 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge.

Alarmtjeneste med alt inkludert
Alarmtjeneste med alt inkludert

Ingen skjulte gebyrer, gratis teknisk service, omfattende produktgaranti, og gratis utrykning.

Alarmtjeneste med alt inkludert
Toppmoderne teknologi

Vi forhindrer innbruddstyver og oppdager brann i en tidlig fase. Vi responderer umiddelbart og holder deg trygg blant annet på grunn av vår prisvinnende teknologi.

Alarmtjeneste med alt inkludert
Prisbelønnet kundeservice

Vi har bransjens beste kundeservice og våre kunder gir oss hele 4,7 av 5 stjerner fordi vi er der når de trenger oss.

Vinner av Kundeserviceprisen
Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
13 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer
Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

NKB badge
Vinner av NKBs bransjepris

4 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss…

Få et personlig tilbud

Hvorfor velge Sector Alarm?

Vi har over 29 års erfaring og mer enn 650 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge. De gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundeservicen vår. Vi har vår egen forsikringsgodkjente alarmstasjon, vi tilbyr en alarmtjeneste der alt er inkludert og vi har ingen skjulte kostnader.

Hvorfor Sector Alarm

Umiddelbar respons 24/7 Vår alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen går.

Prisbelønnet kundeservice Vi er der når du trenger oss. Kundene våre er fornøyde og gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundetilfredshet.

Alarmtjeneste med alt inkludert Problemfri installasjon og ingen skjulte kostnader. Vi tilbyr omfattende produktgaranti, gratis support, og alle utrykninger er gratis uansett årsak.

Total sikkerhet Vår bærbare taleenhet og kameraer lar oss se og snakke med deg i en nødssituasjon, samt advare eventuelle inntrengere i hjemmet ditt. Vi kontakter nødetatene ved behov, noe som sparer deg viktige minutter.

Sikker tilkobling Vi setter opp flere tilkoblinger mellom boligen din og alarmstasjonen vår, fullstendig sikkerhetskopiert med blokkeringsbeskyttelse. Systemet testes også automatisk flere ganger i løpet av døgnet.

Brukervennlig Vår boligalarm og enheter er enkel å bruke og kan kontrolleres via betjeningspanelet, nøkkelbrikker, fjernkontroll og Sector Alarm-appen. Vår interaktive app gir deg varsler og viser deg kamera- og videoopptak.

Går strømmen, går det likevel bra Vår alarmstasjon blir varslet dersom strømmen går i boligen din, slik at operatørene raskt kan iverksette tiltak.

Prisvinnende design Vi har vunnet RedDots designpris med vår tidløse produktdesign som passer inn i ethvert hjem.

* Bestill på nett og få kostnadsfri installasjon av grunnpakken med mulighet for å legge til Yale Doorman for kun 2490,-

Grunnpakken inkluderer 1 sikkerhets-gateway, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 1 røykdetektor, 1 magnetkontakt, 1 nøkkelboks eller EasyLock integrasjonsmodul for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.

Du kan også velge å få montert en Yale Doorman (V2N) for kun 2490,-, ferdig montert og tilkoblet den nye boligalarmen din.