Laderegler - 10 tips til sikker lading

Pleier du å lade elektroniske gjenstander mens du sover eller er ute av hjemmet? Det bør du slutte med med én gang. Her er de nye ladevettreglene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Fra 2016 til dagens dato er brann eller branntilløp i elektrisk utstyr den nest vanligste årsaken etter mat eller gjenstander i og på komfyr, i følge brannstatistikk.no. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Brannvernforeningen og forsikringsselskapet If lanserte i september i år det de kaller nye ladevettregler. 

Én av fire følger ikke ladevettregelene. Det viser en undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra blant annet DSB. Den viser at 27 prosent lader i rom der det ikke finnes røykvarsler. Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, uttalte følgende om ladekulturen i Norge: 

– Dessverre har det vært flere alvorlige branner om natten det siste året som har startet i ladeutstyr eller batteri. Dersom det begynner å brenne når vi sover, er det viktig å bli vekket av røykvarsler tidligst mulig før røyk og flammer tar overhånd.

Dette er de nye ladevettreglene: 

  1. Lad i rom med røykvarsler 
  2. Lad når du er våken og til stede 
  3. Les og følg produsentens bruksanvisning 
  4. Bruk helst original lader 
  5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne 
  6. Ikke lad i senga 
  7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann 
  8. Bytt ut skadet utstyr 
  9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt 
  10. Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110
Våre beste tips til laderegler

Eksperten er enig 

Ann-Christin Magnus, kursansvarlig hos Sector Alarm, kurser blant annet sikkerhetsansvarlige i ulike norske bedrifter, og har derfor mye kunnskap om brannsikring. Hun synes ladereglene er en god veileder for trygghet i hjemmet. 


– Endelig er ladevettregler på plass. Vi er jo vant til slike regler. De kan assosieres med fjellvettregler og badevettregler. De står for det samme, som er din og andres sikkerhet, sier Ann-Christin. 


Hun understreker statistikken rundt blant annet elektrisk utstyr, og trekker fram en ukultur rundt lading som en stor synder. Selv om hverdagen er hektisk, og det er fristende å lade om natten, er dette noe man bør styre unna. 


– Rutiner i hverdagen har vi alle, men det å skape nye i takt med teknologiens utvikling sammen med nytt utstyr i hjemmet er et fokus man må legge mer jobb i enn det man tror, sier hun og fortsetter: 


– Mobillading om natten er en uting. Da er det fort gjort å sovne, med stor fare for at det oppstår varmegang i mobilen. Ta heller med en lader med deg på jobb, og lad den der.


Sikre hjemmet ditt mot brann


Når det kommer nye laderegler og anbefalinger kan hvem som helst fremdeles være uheldige. Man er fremdeles ikke gardert mot det å sovne mens man ser en film og lader. 


– Å skaffe det riktige utstyret i form av løsninger som bedrer sikkerheten rundt brannfare i boligen er smart. Det er en billig kostnad sett i sammenheng med konsekvens. 


Å skaffe seg riktig utstyr som kan fange opp røykutvikling eller varmeutvikling, er en fordel i alle sammenhenger. Med gode rutiner og riktig varslingssystem kan du stoppe en storbrann før det i det hele tatt kommer flammer, sier Ann-Christin. 


– Ladevettreglene er med på å bevisstgjøre akkurat dette rundt rutiner. Gode vaner skaper høyere grad av sikkerhet for deg og dine, sier hun og fortsetter: 


– Det er helt avgjørende og ha god brannvarsling selv om du har gode rutiner. Uhell kan skje og da trenger vi alle noen som passer på oss når vi er på det mest sårbare. Det er hjemme du skal føle deg trygg til enhver tid. 


Både Henning Skjølås og Kenneth Rekvik er kunder hos Sector Alarm. De har opplevd skrekken på nært hold da de var minutter unna marerittet.

Les historiene til Henning og Kenneth her. 

Populære artikler
Rask respons reddet drømmeboligen

Rask respons reddet drømmeboligen

Henning var i ferd med å kvitte seg med brannvarsling, helt til drømmehuset hans nesten sto i flammer.

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Brannsikkerhet i hjemmet

Brannsikkerhet i hjemmet

Hva kan du gjøre for å øke brannsikkerheten i hjemmet ditt? Vår egen brannvernekspert gir sine beste tips!

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se
Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Sector Alarm er ledende innenfor boligsikring, og har over 25 års erfaring i Norge. Gjennom årenes løp har vi fått utmerkelser for beste kundeservice, og vunnet prestisjetunge priser for produktdesign. Våre Sikkerhetseksperter hjelper deg med å sette sammen en løsning som dekker alle behov du og familien har når det gjelder sikkerhet hjemme.

check mark

Våre avanserte sensorer oppdager innbruddsforsøk, røyk og brann i en tidlig fase, som umiddelbart bekreftes via kameraer koblet til vår alarmstasjon.

check mark

Operatørene på vår døgnbemannede alarmstasjon reagerer med en gang en alarm utløses, og ved behov koordinerer utrykning med nødetater, i tillegg til å varsle familiemedlemmer og naboer.

check mark

Vi garanterer at funksjonaliteten til alarmenhetene i din bolig sjekkes over 100 ganger i døgnet, i tillegg har alle våre produkter livstidsgaranti.

check mark

Vi tilbyr gratis utrykning, gratis teknisk support og oppfølging.

check mark

Ved hjelp av Sector Alarm App har du full kontroll over boligen din – uansett hvor du befinner deg.

Vinner av Kundeserviceprisen

Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
12 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer

Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

Vinner av NKBs bransjepris

5 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss...

Du fortjener det beste!

Boligalarmen vår er skapt for din sikkerhet. Vår prisvinnende alarm har et moderne design som passer inn i hjemmet, uten å redusere funksjonaliteten. Alarmen er tilkoblet, og overvåket av, en av de mest moderne alarmsentralene i Nord-Europa.

quote
Over 25 års erfaring

Sector Alarm Group har mer enn 600 000 fornøyde og trygge kunder (kundetilfredshet på 95/100 i snitt) i hele Europa.

quote
Beste kundeservice

Vi har fått 15 utmerkelser for god kundeservice.

quote
Beste produktdesign

Vinner av RedDots designpris – et globalt anerkjent kvalitetsmerke.

Vi finner en boligalarm som treffer ditt behov

Bestill boligalarm tilpasset ditt behov
Akkurat nå sparer du 3580 kr*
Tid igjen:
Fri installasjon av kampanjepakken. Spar 3580,- *

* Bestill på nett i dag og spar 3580,-

Alle nye kunder får nå fri installasjon av kampanjepakken + 2 ekstra magnetkontakter.
Totalt sparer du hele kr 3580.
Kampanjen varer til og med søndag 3. juli. Vi garanterer installasjon før fellesferien.


Kampanjepakken inkluderer 1 sentralenhet med oppkobling via internett, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 1 røykdetektor, 3 magnetkontakter, 1 nøkkelboks eller EasyLock for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.