Brannsikkerhet i hjemmet - ekspertens beste tips

Brann i hjemmet kan skje hvem som helst, når som helst, men hva kan du gjøre for å øke brannsikkerheten i hjemmet ditt? Vi har snakket med vår egen brannvernsekspert som forteller hvilke tiltak du bør utføre i boligen din.

Ann-Christin Magnus, kursansvarlig hos Sector Alarm, kurser blant annet sikkerhetsansvarlige i ulike norske bedrifter, og har derfor mye kunnskap om brannsikkerhet i private hjem og næringsbygg. 

Her får du hennes beste tips for hvordan du kan forebygge brann og branntilløp i hjemmet på best mulig måte.

Her starter brannene

– Jeg deler brannsikkerhet i to kategorier. Det første er hva du kan gjøre for å redusere risikoen. Det andre er hvilket utstyr du kan investere i for å få tidlig varsling om røyk -og varmeutvikling og brann, sier Ann-Christin. 

De siste 12 månedene har de tre vanligste årsakene for brann eller branntilløp i norske hjem vært på grunn av:

  • Mat og gjenstander i eller på komfyr
  • Elektrisk utstyr 
  • Ukjent årsak 

Slik øker du brannsikkerheten hjemme

Ann-Christin er ikke i tvil om det er mange enkle grep du kan ta for å redusere risikoen. 

– Når det kommer til det å redusere brannfaren, må du tenke på hva som kan være en risiko i hjemmet, sier hun.

Hun påpeker at alle hjem bør vite hva som kan være brannfarlig, ha brannslukningsapparat tilgjengelig og vite hvor nødutgangene kan være ved ulike brannscenarier. Optiske røykvarslere er det viktigste, livreddende tiltaket du har i boligen din.

Den teknologiske utviklingen som har kommet til røykvarslere er noe hun setter spesielt pris på. 

– Seriekoblede optiske røykvarslere er viktige og smarte. De snakker sammen, så hvis en av de registrerer noe, får du varsling i alle. Det går an å kombinere boligalarm med brannvarsling som er tilkoblet en døgnbemannet alarmsentral, påpeker Ann-Christin og fortsetter: 

 – Optiske røykvarslere er imponerende. De registrerer gassen som utvikles i en ulmebrann, og kan stoppe en storbrann før den i det hele tatt starter. Har du boligalarm med brannvarsling, sendes signalene fra røykvarslerne til alarmsentralen hos Sector Alarm som umiddelbart vil respondere og rekvirerer brannvesenet om nødvendig.

Ann-Christin er ivrig når hun deler eksperttipsene for brannsikkerhet:

– Trekk ut ladere når de ikke brukes. Slå av elektrisk utstyr når det ikke er i bruk. Hvis du har en familie med barn, er det veldig fristende å kjøre både tørketrommel og vaskemaskin om natten, men det beste er å la det være, påpeker hun. 

I tillegg nevnes andre tips som å rense filteret i tørketrommelen og sjekke at elektriske apparater, som blant annet kaffetrakteren, er avslått når du forlater boligen. Lag gode rutiner når du forlater boligen din. Husk også å sjekke røykvarslerne dine med jevne mellomrom og pass på at du har brannvernutstyr som slukningsapparat og brannstige. 


De klassiske fallgruvene

Hver dag i løpet av året, forårsaker elektrisk utstyr brann eller branntilløp i norske hjem. Hvor mange av tilfellene som kunne vært unngått, er vanskelig å si, men det er noen kjente fallgruver mange går i, ifølge eksperten. 

– Mobillading om natten er en uting. Ungdommer, så vel som voksne, sitter i senga og ser film på en mobiltelefon eller PC som står i lader. Da er det fort gjort å sovne, med stor fare for at det oppstår varmegang i maskinen. Jeg fraråder også bruk skjøteledning som er koblet til en annen skjøteledning. Uvettig bruk av skjøteledning fører til flere branntilløp hvert år. Ta forhåndsregler og få heller en elektriker å sette opp flere stikkontakter, sier hun og legger til: 

-Det er ikke alltid like lett å få folk til å forstå hvor viktig det er med god brannsikkerhet hjemme. Du må enten kjenne noen som har opplevd brann eller opplevd den selv for å forstå alvoret. Derfor kan det virke kjedelig å bruke penger på det, men det er en nødvendighet på lik linje med et tannlegebesøk. 


Brann kan skje med hvem som helst, når som helst. Sikre det som betyr mest for deg med boligalarm med brannvarsling fra Sector Alarm.

Populære artikler

Forebygg boligbrann

Forebygg boligbrann

Med disse 6 smarte tipsene forklarer vi hvordan du kan forebygge brann i hjemmet.

Hvordan unngå å miste nøkkelen

Hvordan unngå å miste nøkkelen

Hvor ofte har du opplevd at barna, eller du selv, har mistet husnøkkelen? Med disse tipsene unngår du bortkomne nøkler.

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Boligalarm fra Sector Alarm

Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Sector Alarm er ledende innenfor boligsikring, og har 26 års erfaring i Norge. Gjennom årenes løp har vi fått utmerkelser for beste kundeservice, og vunnet prestisjetunge priser for produktdesign. Våre Sikkerhetseksperter hjelper deg med å sette sammen en løsning som dekker alle behov du og familien har når det gjelder sikkerhet hjemme.

check mark

Våre avanserte sensorer oppdager innbruddsforsøk, røyk og brann i en tidlig fase, som umiddelbart bekreftes via kameraer koblet til vår alarmstasjon.

check mark

Operatørene på vår døgnbemannede alarmstasjon reagerer med en gang en alarm utløses, og ved behov koordinerer utrykning med nødetater, i tillegg til å varsle familiemedlemmer og naboer.

check mark

Vi garanterer at funksjonaliteten til alarmenhetene i din bolig sjekkes over 100 ganger i døgnet, i tillegg har alle våre produkter livstidsgaranti.

check mark

Vi tilbyr gratis utrykning, gratis teknisk support og oppfølging.

check mark

Ved hjelp av Sector Alarm App har du full kontroll over boligen din – uansett hvor du befinner deg.

Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Du fortjener det beste!

Boligalarmen vår er skapt for din sikkerhet. Vår prisvinnende alarm har et moderne design som passer inn i hjemmet, uten å redusere funksjonaliteten. Alarmen er tilkoblet, og overvåket av, en av de mest moderne alarmsentralene i Nord-Europa.

quote
26 års erfaring

Sector Alarm Group har 600 000 fornøyde og trygge kunder (kundetilfredshet på 95/100 i snitt) i hele Europa.

quote
Beste kundeservice

Vi har fått 15 utmerkelser for god kundeservice.

quote
Beste produktdesign

Vinner av RedDots designpris – et globalt anerkjent kvalitetsmerke.

Dette sier kundene om oss

quote quote Når jeg er på jobb kan jeg se om barna kommer hjem. Når de låser seg inn så vet jeg at de har kommet hjem, og at de er trygge. Vi er veldig fornøyde med Sector Alarm.

rating
Jan Tore B.

quote quote Sector Alarm har vært veldig flinke til å følge oss opp etter hendelsen. De ringer meg for oppfølging om hvordan det går med både oss og systemet vårt. Kameraet fanget opp røyken, og selv om det ikke registrerte levende flammer, rykket de ut uansett. Utfallet kunne vært betydelig verre om vi ikke hadde et alarmsystem.

rating
Kenneth R.

quote quote Jeg liker sikkerheten i å vite at det er en varsling, i tilfelle det skulle oppstå en brann mens vi sover. Om noe er galt så vil alarmen gå, og da vet jeg at barna kommer til å være trygge. Det er det viktigste for meg.

rating
Kirstin B.

Vi finner en boligalarm som treffer ditt behov

Bestill nå - spar hele 3820,-
Bestill nå - spar hele 3820,-
Tid igjen:
Bestill nå - spar hele 3820,-

* Bestill nå og spar 3820 kr.
Alle nye kunder får nå fri installasjon av grunnpakken og 1 ekstra røykvarsler (verdi 3820 kr).


Kampanjepakken inkluderer 1 sentralenhet med oppkobling via GSM og internett, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 2 røykdetektorer, 1 magnetkontakt, 1 nøkkelboks eller EasyLock for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.

 

Kampanjen varer til og med tirsdag 28. september.