Slik unngår du pipebrann

Når kulda gradvis melder ankomst frister det å tenne opp i peisen. Peisvarme er hyggelig, men det er også en fare for at skorsteinen tar fyr.

Med stadig nye prisrekorder på strøm, er det flere som ser etter alternative måter å varme opp boligen på. Det mest nærliggende alternativet for mange, er å tenne opp i peisen. Faktisk har så mange tenkt tanken at det slås alarm om flere tomme vedlager i Norge. 

Vedfyring er ikke bare et godt alternativ til dyr, elektrisk varme. Flammene i peisen er beroligende å se på, og lyden fra knitrende bjørkeved setter en koselig og lun stemning i hjemmet. 

Men så er det dette med pipebrann, da.  

Slik oppstår pipebrann
Det kan være flere grunner til at pipebrann oppstår, men i all hovedsak er det enten fordi du fyrer feil eller du bruker fuktig eller rå ved. 

Fuktig ved kan føre til blanksot, eller bek og sot, på innsiden av pipeløpet. Det danner seg med andre ord et tjærebelegg som antennes lett av flammene i peisen. 

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), rykket brannvesenet ut til nært 1300 pipebranner i 2018. Dersom du ikke oppdager pipebrannen i tide, kan det fort utvikle seg til boligbrann.

Slik tar du grep for å redusere faren for pipebrann:
Først må du passe på å bruke tørr nok ved. Dette kan du gjerne sjekke med en fuktmåler, og veden skal etter hovedregelen ikke ha en fuktighet over 20 prosent. Importert ved er ofte ferskere enn lokal ved, så det kan også være en fordel å sjekke hvor veden du fyrer med kommer fra.

Det andre grepet du kan gjøre er å sørge for å fyre riktig. Her er tre tips du kan bruke for å fyre på en forsvarlig måte: 

  1. Trekk: God fyring er avhengig av rikelig med luft. I startfasen av fyringen er må det være nok med luft så hele ildstedet er oppvarmet. Etter en stund, når det er varmt nok, kan du redusere trekket. Det er også verdt å merke seg at ingen ovner er like. Bruk fyringsintruksen til ovnen for det den er verdt.
     
  2. Ikke bruk for mye: Det er fristende å fylle opp ovnen så mye at man slipper å legge på kube etter kube. Det er spesielt viktig å ikke bruke for mye ved i starten av fyringen før det er varmt nok. Da ryker det mer, og det øker dannelsen av sot og tjære i pipeløpet.

  3. Start øverst: Det er ikke mange år siden anbefalingen var å starte bålet fra bunnen, og det gjelder fremdeles når man tenner bål utendørs. Inne i peisen skal man derimot starte fra toppen. Legg de største kubbene i bunnen og la varmen jobbe seg nedover i peisen.

Om uhellet først er ute 
Etter du har lært deg å fyre riktig, og kanskje til og med hatt besøk av feieren for å påse at det ikke er store ansamlinger av blanksot og tjære i pipeløpet, er det fremdeles ingen garanti for at pipebrann ikke kan oppstå. 

Blanksot dannes av ufullstendig forbrenning, og det trenger ikke å ta lang tid før det har etablert seg i pipa. Pipebrann kan skyldes at man ikke tar forholdsregler, men det kan også skje med en god porsjon uflaks. 


Om uhellet først er ute er det viktig at du handler riktig og har et bra brannvarslingssystem som er tilkoblet en alarmstasjon. Vi anbefaler deg derfor å sikre hjemmet ditt med en boligalarm med brannvarsling.


Har du mistanke om pipebrann skal du kontakte brannvesenet med én gang på 110. Før du forlater boligen og venter på at brannvesenet skal komme til stedet skal alle ventiler og luker som fører til skorsteinen lukkes dersom du har mulighet. Det eneste unntaket her er om peisen er åpen. Da skal de ikke lukkes om det fremdeles er fyr i peisen.

Populære artikler

Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Katten Selma romsterte hjemme alene på kjøkkenet - og så skjedde det som ikke skulle skje.

6 viktige fakta om røykvarsleren

6 viktige fakta om røykvarsleren

Visste du at halvparten av alle dødsbranner ikke hadde fungerende brannvarsling?

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se
Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Boligalarm fra Sector Alarm

Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Sector Alarm er ledende innenfor boligsikring, og har 26 års erfaring i Norge. Gjennom årenes løp har vi fått utmerkelser for beste kundeservice, og vunnet prestisjetunge priser for produktdesign. Våre Sikkerhetseksperter hjelper deg med å sette sammen en løsning som dekker alle behov du og familien har når det gjelder sikkerhet hjemme.

check mark

Våre avanserte sensorer oppdager innbruddsforsøk, røyk og brann i en tidlig fase, som umiddelbart bekreftes via kameraer koblet til vår alarmstasjon.

check mark

Operatørene på vår døgnbemannede alarmstasjon reagerer med en gang en alarm utløses, og ved behov koordinerer utrykning med nødetater, i tillegg til å varsle familiemedlemmer og naboer.

check mark

Vi garanterer at funksjonaliteten til alarmenhetene i din bolig sjekkes over 100 ganger i døgnet, i tillegg har alle våre produkter livstidsgaranti.

check mark

Vi tilbyr gratis utrykning, gratis teknisk support og oppfølging.

check mark

Ved hjelp av Sector Alarm App har du full kontroll over boligen din – uansett hvor du befinner deg.

Vinner av Kundeserviceprisen

Vinner av Kundeserviceprisen

Bransjens beste kundeservice.

Norsk Bærekraftbarometer

Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

Bransjens beste på bærekraft.

Vinner av NKBs bransjepris

Bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss...

Du fortjener det beste!

Boligalarmen vår er skapt for din sikkerhet. Vår prisvinnende alarm har et moderne design som passer inn i hjemmet, uten å redusere funksjonaliteten. Alarmen er tilkoblet, og overvåket av, en av de mest moderne alarmsentralene i Nord-Europa.

quote
26 års erfaring

Sector Alarm Group har 600 000 fornøyde og trygge kunder (kundetilfredshet på 95/100 i snitt) i hele Europa.

quote
Beste kundeservice

Vi har fått 15 utmerkelser for god kundeservice.

quote
Beste produktdesign

Vinner av RedDots designpris – et globalt anerkjent kvalitetsmerke.

Vi finner en boligalarm som treffer ditt behov

Bestill nå - spar 1990,-
Bestill nå - spar 1990,-
Tid igjen:
Bestill nå - spar 1990,-

* Bestill nå og spar 1990 kr.
Alle nye kunder får nå fri installasjon av grunnpakken (verdi 1990 kr).


Kampanjepakken inkluderer 1 sentralenhet med oppkobling via internett, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 1 røykdetektorer, 1 magnetkontakt, 1 nøkkelboks eller EasyLock for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.

 

Kampanjen varer til og med søndag 30. januar.