Brannalarm og røykvarsler

Bør du installere brannalarm selv? Se krav og anbefalinger her!

Publisert: oktober 27, 2023 av  Inge Svendsen

En av de mest grunnleggende måtene å beskytte seg mot brann er ved å installere en brannalarm. Men kan du installere brannalarm selv, eller bør du la det være opp til profesjonelle?

Krav og forskrifter til installasjon av brannalarmer

I Norge er det krav til brannsikkerhet i alle boliger i henhold til Byggteknisk forskrift. Brannvarsling i boliger reguleres av forskrifter forvaltet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. I tillegg er det viktig å merke seg forskrift om brannforebygging kapittel 2 §7:

“§ 7. Brannvarsling og manuelt slokkeutstyr i bolig og fritidsbolig. Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere” Kilde: Lovdata Forskrift om brannforebygging.

Generelle krav

  • Minst én røykvarsler må være installert i hver etasje og minst én i hver sone hvor det er soverom.
  • Røykvarslere som selges i EU/EØS-området må oppfylle EN-14604, en europeisk standard for røykvarslere.
  • Detektorer og sirener må installeres i trapperom, kjellere og på loft.
  • Røykvarslere må plasseres i sonen utenfor tekniske rom, utenfor hvert soverom og i stuen.
  • Minstekravet er én varsler i hver etasje.
  • For ekstra sikkerhet bør det være en ekstra røykvarsler inne på alle soverom.

Krav for ulike boliger

Krav for eneboliger og rekkehus

For eneboliger og rekkehus er det et krav om at røykvarslerne skal være tilkoblet strømnettet og være sammenkoblet for å gi felles varsling. Dette sikrer at alle alarmene aktiveres samtidig og varsler alle i boligen ved oppdagelse av røyk eller brann.

Det er verdt å merke seg at et brann- og innbruddsalarmer som er montert i henhold til FG-regler for grad 1, oppfyller kravet om trådførte detektorer. Sector Alarm leverer et trådløst system, som tilfredsstiller alle kravene for installasjon av brannalarmer.


Krav for mindre boliger

Mindre boliger med lett tilgjengelige rømningsveier kan bruke vanlige røykvarslere som er tilkoblet strømforsyningen og har batteri som reserveløsning, eller trådløs alarm som er koblet til en hovedenhet koblet til strømnettet.

Krav for boliger i blokk

For boliger i blokk med to eller flere etasjer, er det et krav om å ha heldekkende brannalarmanlegg, med optiske røykvarslere i alle områder. I tillegg skal det være røykvarslere som dekker kjøkkenet, stuen og sone utenfor soverom.

Råd og tips for ekstra sikkerhet

  • Installer en brannalarm med et innebygd kamera som kan gi deg visuell informasjon om hva som skjer ved en eventuell brann. 
  • Ha en evakueringsplan og øv jevnlig med familien din. Vet hva du skal gjøre og hvor du skal gå hvis det skulle oppstå brann i hjemmet ditt.
  • Brannalarmer bør plasseres i taket, nær midten av rommet og minst 50 cm fra veggen.
  • Brannalarmer bør testes minst én gang i måneden ved å trykke på testknappen.
  • Batterier bør byttes minst én gang i året, og brannalarmen bør byttes ut etter 10 år.

optisk røykvarsler på kjøkken

 

Ansvar for montering og vedlikehold av røykvarslere

Eier

Eier, den som har grunnbokshjemmel, er ansvarlig for å sørge for at røykvarslere er montert ved innflytting og at det er nok røykvarslere til å oppfylle forskriftskravet. Eieren må også bytte ut røykvarslere som er utgått på dato (10 års varighet), nedsmussing eller manglende vedlikehold.

Bruker

Bruker, den som bor i boligen, er ansvarlig for å teste røykvarslerne månedlig og bytte batteri og renholde dem årlig. Hvis en røykvarsler ikke fungerer, må brukeren gi beskjed til eieren slik at eieren kan få rettet opp i dette.

Hvorfor få en kvalifisert leverandør til å installere brannalarm?

En kvalifisert leverandør (FG-sertifisert bedrift) som Sector Alarm vil være grundig kjent med gjeldende forskrifter og krav til brannsikkerhet. Dermed vil vi sikre at brannalarmene blir installert i samsvar med disse standardene. Dette gir deg ekstra trygghet og sikkerhet, da du kan være sikker på at installasjonen er korrekt utført og oppfyller alle nødvendige krav.

 

Sector Alarm kan også tilby en helhetlig løsning for brannsikkerhet, inkludert brannalarm og eventuelt tilkobling til boligalarm. Dette kan gi en ekstra trygghet og sikkerhet i tilfelle en brann skulle oppstå.

 

Som en FG-sertifisert bedrift har Sector Alarm krav til kompetanse hos sine montører, også kjent som sikkerhetsrådgivere. Dette betyr at de har godkjente og sertifiserte fagfolk som har den nødvendige ekspertisen for å installere brannalarmene riktig. Du kan derfor være trygg på at du får en kvalitetsinstallasjon av brannalarmer fra Sector Alarm.

 

En annen fordel med å velge en leverandør som Sector Alarm er at de kan gi opplæring og veiledning om bruk av brannalarmene og annet brannsikkerhetsutstyr. Dette bidrar til at du og din familie eller bedrift får bedre forståelse av brannsikkerhet og vet hva som må gjøres i tilfelle en brann.

 

Ved å la en leverandør håndtere installasjon og vedlikehold av brannalarmene dine, kan du også spare tid og krefter. Du slipper å sette deg inn i forskrifter og krav, samt bekymre deg for vedlikehold og testing av brannalarmene. Sector Alarm tar seg av alt dette for deg, slik at du kan fokusere på andre viktige oppgaver i livet ditt.

Tips dersom du installerer brannalarmer selv

Når du installerer brannalarmer selv, er det viktig å følge produsentens instruksjoner nøye. Her er noen tips for å sikre en trygg installasjon:

 

Bruk riktig verktøy: Bruk riktig verktøy og utstyr for å installere brannalarmen. Pass på å bruke riktig type skruer, bor og annet utstyr som følger med brannalarmen.

Les instruksjonene: Les nøye gjennom instruksjonene fra produsenten før du begynner å installere brannalarmen. Hvis du er usikker på noe, kan du kontakte produsenten eller en kvalifisert elektriker for hjelp.

Test brannalarmen: Etter at brannalarmen er installert, må du teste den for å sikre at den fungerer som den skal. Trykk på testknappen på brannalarmen for å sjekke at den gir fra seg et høyt varsel.

montør som holder et alarmskilt

 

Konklusjon

Selv om det er lovlig å gjøre det selv, kan det være lurt å kontakte en kvalifisert leverandør for å sikre at installasjonen er trygg og effektiv. Ved å velge Sector Alarm, kan du være sikker på at brannalarmene er installert på riktig måte og gir tilstrekkelig varsling i tilfelle brann.

En profesjonell leverandør kan også gi råd om hvilken type brannalarmer som passer best for ditt hjem eller virksomhet, og tilby vedlikeholds- og testtjenester for å sikre at brannalarmene fungerer som de skal. Å teste brannalarmene jevnlig og følge kravene og anbefalingene vil øke sjansen for å oppdage en brann i tide og redde liv.

Dette vil gi deg en økt trygghet og sikkerhet i hjemmet eller virksomheten din, og redusere risikoen for skader på liv og eiendom ved en brann. Så, hvis du vil ha en god brannsikkerhet i hjemmet eller på arbeidsplassen din, kan det være lurt å vurdere å kontakte en leverandør av brannalarmer i stedet for å installere dem selv.

 

Ofte stilte spørsmål om krav til brannalarm

Hvor mye skal til for at brannalarmen går?

Det kan variere avhengig av typen brannalarm du har installert. Generelt sett vil de fleste brannalarmsystemer reagere på røyk eller høy varme, og noen kan også oppdage karbonmonoksid og andre farlige gasser. Det er viktig å følge produsentens instruksjoner for å sikre at alarmen fungerer riktig.

Hvilke krav er det til et FG godkjent automatiske brannalarmanlegg?

Et FG-godkjent brannalarmanlegg må oppfylle visse standarder for å sikre pålitelig og effektiv varsling ved brann. Kravene omfatter blant annet sensorer som kan oppdage ulike typer brann, pålitelig kommunikasjon med sentralenhet og nødvendige tiltak som automatisk utløsing av slokkeanlegg.

Hva er FG godkjent brannalarm?

FG-godkjent brannalarm er en type brannalarmsystem som er testet og sertifisert av FG (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd). En FG-godkjent alarm gir deg en ekstra trygghet for at systemet er testet og verifisert av en uavhengig tredjepart.

Er brannalarmanlegg søknadspliktig?

Ja, i de fleste tilfeller er brannalarmanlegg søknadspliktige. Dette avhenger av byggtype og størrelse, samt lokale krav og forskrifter. Det er viktig å undersøke med lokale myndigheter eller en kvalifisert installatør for å sikre at du følger alle nødvendige prosedyrer og retningslinjer.

Alarm med 24/7 overvåkning
Beskytt det som betyr mest for deg.