6 fakta om røykvarsleren

6 fakta om røykvarsleren

Publisert: november 29, 2021 av  Inge Svendsen

Visste du at halvparten av alle dødsbranner ikke hadde fungerende brannvarsling? Det skal svært lite til for å sjekke om røykvarslerne dine virker som de skal, men det er et par ting du bør tenke på når du skal sikre boligen din mot boligbrann.

Desember er dessverre høytid for brann i Norge. Vi bruker mer elektrisk utstyr og fyrer i peisen. Noen av branntilløpene skyldes ren uflaks, mens andre kunne vært unngått om varslingsutstyret hadde vært på plass. Faktisk burde over 650 000 røykvarslere vært byttet ut i 2020, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet. 

I perioden mellom 1. januar til 1. november i 2020, manglet det røykvarslere på omtrent én av tre av oppdragene Oslo brann- og redningsetat rykket ut til. 

Men det trenger ikke bare være manglende røykvarslere som gjør at røykutvikling blir boligbrann. Røykvarslerne i boliger kan ha passert “holdbarheten” sin, og årsakene til det kan være mange. Manglende batteripute, utgått teknologi og feil plassering er noen av de klassiske fallgruvene. 

Hvis det utvikles røyk i boligen teller hvert eneste sekund for å begrense skadeomfanget og redde liv. Da er det lurt å ha det beste utstyret til oppdage og varsle om brannfare.

Hva er egentlig det viktig å tenke på når du skal installere røykvarslere i hjemmet eller i fritidsboligen? 


Seks fakta om røykvarsleren:


1. Plassering av røykvarslere

Hvor røykvarsleren skal stå i hjemmet, kommer an på spesielt to ting: Planløsning og størrelse på boligen. Du skal ha minst én røykvarsler per etasje. I tillegg anbefaler Brannvernforeningen at du har én røykvarsler for hver 60 kvadratmeter. 

Avstanden mellom hver røykvarsler bør ikke være mer enn 12 meter, og du bør ha én varsler i alle lukkede rom som barnerom og soverom. Husk å lese bruksanvisningen nøye ved montering.

2. Optisk røykvarsler

Brannvernforeningen anbefaler optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling. Det kan gi både deg og familien livsviktige sekunder til å komme dere trygt ut av boligen dersom noe skulle skje. 

De optiske røykvarslerne oppdager røyk i en tidlig fase og ser selv små røykpartikler. Ved ulmebrann, er sjansen større for at du varsles tidlig. Fordelen med seriekoblede seriekoblede røykvarslere, er også at de snakker sammen. Går alarmen i én av de, går den i alle.

3. Batteriene varer ikke evig

Elektronikk er blitt pålitelig, og vi forventer at det funker til en hver tid. Røykvarsleren går riktignok ikke klar for rutinemessige sjekker, og bør testes månedlig. På nyere røykvarslere holder det at du holder testknappen inne i noen sekunder, men om du har en eldre varsler bør du teste med røyk. 

Batteriet kan du bytte etter behov, og som regel sier røykvarsleren i fra med korte pip når batteriet nærmer seg tomt. Det er også viktig å tenke på at røykvarslere er som alle andre elektriske apparater. De varer ikke evig, og fylles av støv og andre ting som flyter rundt i sfæren i hjemmet. 

4. Sjekk holdbarhetsdatoen

Visste du at alle røykvarslere leveres med en holdbarhetsdato? På alle røykvarslere står det en produksjonsdato, som du bør notere deg. 8-10 år senere må du bytte ut røykvarsleren, slik at du er helt sikker på at du bevarer sikkerheten hjemme og i fritidsboligen. Hvis røykvarslerne dine består av eldre modeller, må du bytte disse snarest mulig.

5. Norge fikk røykvarslere på 70-tallet.

Historisk sett er det ikke lenge siden de første røykvarslerne dukket opp i Norge. De kom til landet tidlig på 70-tallet og var svært kostbare den gangen. Gradvis har også teknologien blitt stadig bedre, og dagens røykvarslere kvalitetssikres ved en rekke forskrifter, krav og standarder gitt av staten via ulike direktorater.

6. Vi sjekker røykvarslerne kontinuerlig

Vår boligalarm inkluderer også brannvarsling. Røykvarslerne er optiske, trådløse og sammenkoblede som gir deg dyrebar tid dersom uhellet er ute. Funksjonaliteten sjekkes kontinuerlig hver dag og dersom batteriene er i ferd med å gå tomt, får du automatisk tilsendt nye, uten ekstra kostnad. Ved branntilløp vil vår døgnbemannede alarmstasjon reagere umiddelbart og følge deg opp.

Røykvarslere kan stoppe en storbrann før den starter 

Når det gjelder brannsikkerhet er tidlig varsling helt nødvendig. Det er ikke alle branntilløp du klarer å stoppe på egenhånd, men å komme deg ut fra boligen om uhellet er ute er absolutt nødvendig. 


Ann-Christin Magnus er SWA operations manager hos Sector Alarm. Hun forteller at i tillegg til å varsle de i huset, er det en stor fordel å ha en brannvarsler som korresponderer med og varsler en alarmstasjon

 – Optiske røykvarslere er imponerende. De registrerer gassen som utvikles i en ulmebrann, og kan stoppe en storbrann før den i det hele tatt starter. Har du boligalarm med brannvarsling, sendes signalene fra røykvarslerne til alarmstasjonen hos Sector Alarm som umiddelbart vil respondere og tilkaller brannvesenet om nødvendig.

Les mer om brannalarm fra Sector Alarm

 

Alarm med 24/7 overvåkning
Beskytt det som betyr mest for deg.