Plassering av røykvarsler

Plassering av røykvarsler: Viktige tips og råd for å sikre ditt hjem

Publisert: oktober 02, 2023 av  Inge Svendsen

Røykvarsleren er en av de mest grunnleggende og viktigste sikkerhetsfunksjonene som vi kan ha i hjemmet vårt. Å ha en fungerende røykvarsler kan bety forskjellen mellom liv og død i tilfelle en brann. Likevel er det mange som ikke tenker på plasseringen av røykvarsleren.

Valg av røykvarsler

Før du velger hvor du skal plassere røykvarsleren, er det viktig å bestemme hvilken type røykvarsler som passer best for dine behov. Det finnes hovedsakelig to typer røykvarslere: ioniske og optiske. Mens ioniske røykvarslere er mer følsomme overfor branner som sprer seg raskt, er optiske røykvarslere mer effektive for å oppdage branner med sakte utvikling av røyk. 

Generelt anbefales det å velge en optisk røykvarsler, da den gir bedre beskyttelse mot branner med utvikling av røyk.

 

Les også: 6 fakta om røykvarsleren

Plassering av røykvarsler

Før du starter må du huske å lese deg opp på kravene til å montere røykvarslere. Det stilles krav til at det er minst en røykvarsler i hver etasje, men generelt bør det også være en røykvarsler i nesten hvert rom. 

Plasseringen av røykvarsleren er også viktig for å sikre at den oppdager brannen tidlig og varsler deg. Det er viktig å montere røykvarsleren på den høyeste punktet i taket, slik at den kan oppdage røyk som stiger opp.

Spesifikke anbefalinger for ulike rom og områder

  • Soverom: Plasser en røykvarsler i nærheten av soverommene, men ikke direkte over sengen. Hvis du har flere soverom på samme etasje, bør det være en røykvarsler på begge sider av korridoren. I tillegg til å plassere røykvarsleren på riktig sted, er det viktig å merke seg at det skal være minimum 60 desibel lyd inn på soverommet, selv når døren er lukket. Dette sikrer at brannalarmen er høy og tydelig nok til å vekke deg opp i tilfelle en brann oppstår.

  • Stue: Plasser en røykvarsler i midten av taket, minimum 50 cm fra veggen. Dette gir god spredning av røykdeteksjon og tidlig varsling i tilfelle brann.

  • Kjøkken: Plasser en røykvarsler i taket, minst tre meter fra kjøkkenviften. 

  • Kjeller: Plasser en røykvarsler i nærheten av trappen som fører opp til neste etasje.

  • Andre rom og områder: Plasser en røykvarsler i nærheten av dører som fører til garasjen, vaskerommet og andre potensielt farlige områder.

 

Unngå å plassere røykvarsleren på steder som kan forårsake falsk alarm, som nær ventilasjonssystemet, vinduene, eller badet, da damp kan aktivere røykvarsleren.

 

Montering og vedlikehold

For at røykvarsleren skal fungere optimalt, er det viktig å montere den riktig og utføre jevnlig vedlikehold. Ved montering bør man følge produsentens instruksjoner og plassere røykvarsleren på anbefalte steder i huset. Usikker på om du bør montere røykvarsler selv? Se krav og forskrifter du må forholde deg til.

 

Det er også viktig å teste røykvarsleren jevnlig for å sikre at den fungerer som den skal. Dette kan gjøres ved å trykke på testknappen på røykvarsleren og sjekke om den avgir en høy alarmlyd. Batteriet bør også byttes jevnlig, vanligvis en gang i året, eller når røykvarsleren gir fra seg et lavt batterisignal. Det er også lurt å støvsuge røykvarsleren en gang i måneden for å fjerne eventuell støv og smuss som kan samle seg på sensoren og påvirke røykvarslerens ytelse. 

 

Ved å følge disse enkle trinnene, kan man være sikker på at røykvarsleren fungerer som den skal og gir optimal beskyttelse mot brann.

 

For vedlikehold av annet brannutstyr les også: Slik kan du vedlikeholde brannutstyr for å sikre at det fungerer som det skal

 

Ofte stilte spørsmål om plassering av røykvarslere

 

Kan røykvarsler monteres på vegg?

Det anbefales å montere røykvarsleren midt i taket i rommet. Dette skyldes at røyk og varme stiger oppover og derfor vil samle seg øverst i rommet. Hvis det ikke er mulig å montere røykvarsleren midt i taket, er montering på veggen også akseptabelt, men den bør plasseres minst 30 cm fra taket og minimum 1 meter fra hjørner for å unngå døde soner der røyk kan samle seg og ikke bli oppdaget.

Hvilke rom i en bolig skal sikres med røykdetektorer?

Alle rom der det kan oppstå brann bør ha en røykvarsler. Dette inkluderer soverom, stue, kjøkken, kjeller og loft. Det er også viktig å ha en røykvarsler plassert i gangen utenfor soverommene og på alle nivåer i boligen, inkludert kjelleren.

Kan man ha røykvarsler på badet?

Det er ikke anbefalt å ha en røykvarsler på badet, da vanndamp og damp fra dusj eller bad kan utløse falske alarmer. I stedet bør man ha en varmedetektor på badet for å oppdage høy temperatur som kan indikere brann.

Hvordan seriekoble røykvarslere?

Seriekobling av røykvarslere betyr at alle enhetene er koblet sammen og vil aktivere hvis en av dem registrerer røyk eller brann. Det er flere måter å seriekoble røykvarslere på, avhengig av type og produsent. Noen modeller har innebygd seriekobling, mens andre krever en ekstern enhet for å koble dem sammen. Det er viktig å følge produsentens anbefalte seriekoblingsprosedyre for å sikre at systemet fungerer riktig.

 

Alarm med 24/7 overvåkning
Beskytt det som betyr mest for deg.