6 fakta om røykvarsleren

Visste du at halvparten av alle dødsbranner ikke hadde fungerende brannvarsling? Det skal svært lite til for å sjekke om røykvarslerne dine virker som de skal, men det er et par ting du bør tenke på når du skal sikre boligen din mot boligbrann.

Desember er dessverre høytid for brann i Norge. Vi bruker mer elektrisk utstyr og fyrer i peisen. Noen av branntilløpene skyldes ren uflaks, mens andre kunne vært unngått om varslingsutstyret hadde vært på plass. Faktisk burde over 650 000 røykvarslere vært byttet ut i 2020, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet. 

I perioden mellom 1. januar til 1. november i 2020, manglet det røykvarslere på omtrent én av tre av oppdragene Oslo brann- og redningsetat rykket ut til. 

Men det trenger ikke bare være manglende røykvarslere som gjør at røykutvikling blir boligbrann. Røykvarslerne i boliger kan ha passert “holdbarheten” sin, og årsakene til det kan være mange. Manglende batteripute, utgått teknologi og feil plassering er noen av de klassiske fallgruvene. 

Hvis det utvikles røyk i boligen teller hvert eneste sekund for å begrense skadeomfanget og redde liv. Da er det lurt å ha det beste utstyret til oppdage og varsle om brannfare.

Hva er egentlig det viktig å tenke på når du skal installere røykvarslere i hjemme eller i fritidsboligen? 


Seks fakta om røykvarsleren:


1. Plassering av røykvarslere

Hvor røykvarsleren skal stå i hjemmet, kommer an på spesielt to ting: Planløsning og størrelse på boligen. Du skal ha minst én røykvarsler per etasje. I tillegg anbefaler Brannvernforeningen at du har én røykvarsler for hver 60 kvadratmeter. 

Avstanden mellom hver røykvarsler bør ikke være mer enn 12 meter, og du bør ha én varsler i alle lukkede rom som barnerom og soverom. Husk å lese bruksanvisningen nøye ved montering.

2. Optisk røykvarsler

Brannvernforeningen anbefaler optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling. Det kan gi både deg og familien livsviktige sekunder til å komme dere trygt ut av boligen dersom noe skulle skje. 

De optiske røykvarslerne oppdager røyk i en tidlig fase og ser selv små røykpartikler. Ved ulmebrann, er sjansen større for at du varsles tidlig. Fordelen med seriekoblede seriekoblede røykvarslere, er også at de snakker sammen. Går alarmen i én av de, går den i alle.

Fri installasjon av grunnpakken + 1 ekstra røykvarsler (verdi 4 080,-)
Tid igjen:
Få fri installasjon av grunnpakken (verdi 2 490,-)
Fakta om røykvarsleren

3. Batteriene varer ikke evig

Elektronikk er blitt pålitelig, og vi forventer at det funker til en hver tid. Røykvarsleren går riktignok ikke klar for rutinemessige sjekker, og bør testes månedlig. På nyere røykvarslere holder det at du holder testknappen inne i noen sekunder, men om du har en eldre varsler bør du teste med røyk. 

Batteriet kan du bytte etter behov, og som regel sier røykvarsleren i fra med korte pip når batteriet nærmer seg tomt. Det er også viktig å tenke på at røykvarslere er som alle andre elektriske apparater. De varer ikke evig, og fylles av støv og andre ting som flyter rundt i sfæren i hjemmet. 

 

4. Sjekk holdbarhetsdatoen

Visste du at alle røykvarslere leveres med en holdbarhetsdato? På alle røykvarslere står det en produksjonsdato, som du bør notere deg. 8-10 år senere må du bytte ut røykvarsleren, slik at du er helt sikker på at du bevarer sikkerheten hjemme og i fritidsboligen. Hvis røykvarslerne dine består av eldre modeller, må du bytte disse snarest mulig.

5. Norge fikk røykvarslere på 70-tallet.

Historisk sett er det ikke lenge siden de første røykvarslerne dukket opp i Norge. De kom til landet tidlig på 70-tallet og var svært kostbare den gangen. Gradvis har også teknologien blitt stadig bedre, og dagens røykvarslere kvalitetssikres ved en rekke forskrifter, krav og standarder gitt av staten via ulike direktorater.

6. Vi sjekker røykvarslerne kontinuerlig

Vår boligalarm inkluderer også brannvarsling. Røykvarslerne er optiske, trådløse og sammenkoblede som gir deg dyrebar tid dersom uhellet er ute. Funksjonaliteten sjekkes kontinuerlig hver dag og dersom batteriene er i ferd med å gå tomt, får du automatisk tilsendt nye, uten ekstra kostnad. Ved branntilløp vil vår døgnbemannede alarmstasjon reagere umiddelbart og følge deg opp.

Røykvarslere kan stoppe en storbrann før den starter 

Når det gjelder brannsikkerhet er tidlig varsling helt nødvendig. Det er ikke alle branntilløp du klarer å stoppe på egenhånd, men å komme deg ut fra boligen om uhellet er ute er absolutt nødvendig. 

Ann-Christin Magnus er SWA operations manager hos Sector Alarm. Hun forteller at i tillegg til å varsle de i huset, er det en stor fordel å ha en brannvarsler som korresponderer med og varsler en alarmstasjon. 

 – Optiske røykvarslere er imponerende. De registrerer gassen som utvikles i en ulmebrann, og kan stoppe en storbrann før den i det hele tatt starter. Har du boligalarm med brannvarsling, sendes signalene fra røykvarslerne til alarmstasjonen hos Sector Alarm som umiddelbart vil respondere og tilkaller brannvesenet om nødvendig.

Les mer om brannvarsling fra Sector Alarm

 

Ann-Christin Magnus forteller atdet er stor fordel å ha en brannvarsler som korresponderer med og varsler en alarmstasjon.
Populære artikler
Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Katten Selma romsterte hjemme alene på kjøkkenet - og så skjedde det som ikke skulle skje.

Slik unngår du pipebrann

Slik unngår du pipebrann

Peisvarme er hyggelig, men det er også en fare for at skorsteinen tar fyr. Vet du hvordan du unngår pipebrann?

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se

Føl deg trygg med umiddelbar respons 24/7

Vår forsikringsgodkjente alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen utløses. Vi har over 25 års erfaring og mer enn 600 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge.

Alarmtjeneste med alt inkludert

Alarmtjeneste med alt inkludert

Ingen skjulte gebyrer, gratis teknisk service, omfattende produktgaranti, ingen bindingstid og gratis utrykning.

Toppmoderne teknologi

Toppmoderne teknologi

Vi forhindrer innbruddstyver og oppdager brann i en tidlig fase. Vi responderer umiddelbart og holder deg trygg blant annet på grunn av vår prisvinnende teknologi.

Prisbelønnet kundeservice

Prisbelønnet kundeservice

Vi har bransjens beste kundeservice og våre kunder gir oss hele 4,7 av 5 stjerner fordi vi er der når de trenger oss.

Vinner av Kundeserviceprisen

Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
13 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer

Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

NKB badge

Vinner av NKBs bransjepris

4 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss…

Få et uforpliktende tilbud

Hvorfor velge Sector Alarm?

Vi har over 28 års erfaring og mer enn 650 000 kunder over hele Europa som stoler på at vi holder dem trygge. De gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundeservicen vår. Vi har vår egen forsikringsgodkjente alarmstasjon, vi tilbyr en alarmtjeneste der alt er inkludert og vi har ingen skjulte kostnader.

Hvorfor Sector Alarm

Umiddelbar respons 24/7 Vår alarmstasjon er tilgjengelig døgnet rundt og sikrer deg en rask og riktig reaksjon når alarmen går.

Prisbelønnet kundeservice Vi er der når du trenger oss. Kundene våre er fornøyde og gir oss 4,7 av 5 stjerner for kundetilfredshet.

Alarmtjeneste med alt inkludert Problemfri installasjon og ingen skjulte kostnader. Vi tilbyr omfattende produktgaranti og gratis support. Vi har ingen bindingstid og alle utrykninger er gratis uansett årsak.

Total sikkerhet Vår bærbare taleenhet og kameraer lar oss se og snakke med deg i en nødssituasjon, samt advare eventuelle inntrengere i hjemmet ditt. Vi kontakter nødetatene ved behov, noe som sparer deg viktige minutter.

Sikker tilkobling Vi setter opp flere tilkoblinger mellom boligen din og alarmstasjonen vår, fullstendig sikkerhetskopiert med blokkeringsbeskyttelse. Systemet testes også automatisk flere ganger i løpet av døgnet.

Brukervennlig Vår boligalarm og enheter er enkel å bruke og kan kontrolleres via betjeningspanelet, nøkkelbrikker, fjernkontroll og Sector Alarm-appen. Vår interaktive app gir deg varsler og viser deg kamera- og videoopptak.

Går strømmen, går det likevel bra Vår alarmstasjon blir varslet dersom strømmen går i boligen din, slik at operatørene raskt kan iverksette tiltak.

Prisvinnende design Vi har vunnet RedDots designpris med vår tidløse produktdesign som passer inn i ethvert hjem.

* Bestill på nett og få kostnadsfri installasjon av grunnpakken og en ekstra røykvarsler

Grunnpakken inkluderer 1 sikkerhets-gateway, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 2 røykdetektorer, 1 magnetkontakt, 1 nøkkelboks eller EasyLock integrasjonsmodul for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.