6 fakta om røykvarsleren

Visste du at halvparten av alle dødsbranner ikke hadde fungerende brannvarsling? Det skal svært lite til for å sjekke om røykvarslerne dine virker som de skal, men det er et par ting du bør tenke på når du skal sikre boligen din mot boligbrann.

Desember er dessverre høytid for brann i Norge. Vi bruker mer elektrisk utstyr og fyrer i peisen. Noen av branntilløpene skyldes ren uflaks, mens andre kunne vært unngått om varslingsutstyret hadde vært på plass. Faktisk burde over 650 000 røykvarslere vært byttet ut i 2020, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet. 

I perioden mellom 1. januar til 1. november i 2020, manglet det røykvarslere på omtrent én av tre av oppdragene Oslo brann- og redningsetat rykket ut til. 

Men det trenger ikke bare være manglende røykvarslere som gjør at røykutvikling blir boligbrann. Røykvarslerne i boliger kan ha passert “holdbarheten” sin, og årsakene til det kan være mange. Manglende batteripute, utgått teknologi og feil plassering er noen av de klassiske fallgruvene. 

Hvis det utvikles røyk i boligen teller hvert eneste sekund for å begrense skadeomfanget og redde liv. Da er det lurt å ha det beste utstyret til oppdage og varsle om brannfare.

Hva er egentlig det viktig å tenke på når du skal installere røykvarslere i hjemme eller i fritidsboligen? 


Seks fakta om røykvarsleren:


1. Plassering av røykvarslere

Hvor røykvarsleren skal stå i hjemmet, kommer an på spesielt to ting: Planløsning og størrelse på boligen. Du skal ha minst én røykvarsler per etasje. I tillegg anbefaler Brannvernforeningen at du har én røykvarsler for hver 60 kvadratmeter. 

Avstanden mellom hver røykvarsler bør ikke være mer enn 12 meter, og du bør ha én varsler i alle lukkede rom som barnerom og soverom. Husk å lese bruksanvisningen nøye ved montering.

2. Optisk røykvarsler

Brannvernforeningen anbefaler optiske røykvarslere med trådløs sammenkobling. Det kan gi både deg og familien livsviktige sekunder til å komme dere trygt ut av boligen dersom noe skulle skje. 

De optiske røykvarslerne oppdager røyk i en tidlig fase og ser selv små røykpartikler. Ved ulmebrann, er sjansen større for at du varsles tidlig. Fordelen med seriekoblede seriekoblede røykvarslere, er også at de snakker sammen. Går alarmen i én av de, går den i alle.

3. Batteriene varer ikke evig

Elektronikk er blitt pålitelig, og vi forventer at det funker til en hver tid. Røykvarsleren går riktignok ikke klar for rutinemessige sjekker, og bør testes månedlig. På nyere røykvarslere holder det at du holder testknappen inne i noen sekunder, men om du har en eldre varsler bør du teste med røyk. 

Batteriet kan du bytte etter behov, og som regel sier røykvarsleren i fra med korte pip når batteriet nærmer seg tomt. Det er også viktig å tenke på at røykvarslere er som alle andre elektriske apparater. De varer ikke evig, og fylles av støv og andre ting som flyter rundt i sfæren i hjemmet. 

 

4. Sjekk holdbarhetsdatoen

Visste du at alle røykvarslere leveres med en holdbarhetsdato? På alle røykvarslere står det en produksjonsdato, som du bør notere deg. 8-10 år senere må du bytte ut røykvarsleren, slik at du er helt sikker på at du bevarer sikkerheten hjemme og i fritidsboligen. Hvis røykvarslerne dine består av eldre modeller, må du bytte disse snarest mulig.

5. Norge fikk røykvarslere på 70-tallet.

Historisk sett er det ikke lenge siden de første røykvarslerne dukket opp i Norge. De kom til landet tidlig på 70-tallet og var svært kostbare den gangen. Gradvis har også teknologien blitt stadig bedre, og dagens røykvarslere kvalitetssikres ved en rekke forskrifter, krav og standarder gitt av staten via ulike direktorater.

6. Vi sjekker røykvarslerne kontinuerlig

Vår boligalarm inkluderer også brannvarsling. Røykvarslerne er optiske, trådløse og sammenkoblede som gir deg dyrebar tid dersom uhellet er ute. Funksjonaliteten sjekkes kontinuerlig hver dag og dersom batteriene er i ferd med å gå tomt, får du automatisk tilsendt nye, uten ekstra kostnad. Ved branntilløp vil vår døgnbemannede alarmstasjon reagere umiddelbart og følge deg opp.

Røykvarslere kan stoppe en storbrann før den starter 

Når det gjelder brannsikkerhet er tidlig varsling helt nødvendig. Det er ikke alle branntilløp du klarer å stoppe på egenhånd, men å komme deg ut fra boligen om uhellet er ute er absolutt nødvendig. 

Ann-Christin Magnus er SWA operations manager hos Sector Alarm. Hun forteller at i tillegg til å varsle de i huset, er det en stor fordel å ha en brannvarsler som korresponderer med og varsler en alarmsentral. 

 – Optiske røykvarslere er imponerende. De registrerer gassen som utvikles i en ulmebrann, og kan stoppe en storbrann før den i det hele tatt starter. Har du boligalarm med brannvarsling, sendes signalene fra røykvarslerne til alarmsentralen hos Sector Alarm som umiddelbart vil respondere og tilkaller brannvesenet om nødvendig.

Les mer om brannvarsling fra Sector Alarm

 

Populære artikler
Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Middagsrester på komfyren kunne endt kat(t)astrofalt

Katten Selma romsterte hjemme alene på kjøkkenet - og så skjedde det som ikke skulle skje.

Slik unngår du pipebrann

Slik unngår du pipebrann

Peisvarme er hyggelig, men det er også en fare for at skorsteinen tar fyr. Vet du hvordan du unngår pipebrann?

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Simba var alene hjemme ved branntilløp

Kenneth opplevde sin store frykt - på jobb fikk han varsel om branntilløp i boligen mens hunden Simba var alene hjemme.

Tjenesten vår forklart på 46 sekunder

Klikk her for å se Klikk her for å se
Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Vi er opptatt av din trygghet og sikkerhet

Sector Alarm er ledende innenfor boligsikring, og har over 25 års erfaring i Norge. Gjennom årenes løp har vi fått utmerkelser for beste kundeservice, og vunnet prestisjetunge priser for produktdesign. Våre Sikkerhetseksperter hjelper deg med å sette sammen en løsning som dekker alle behov du og familien har når det gjelder sikkerhet hjemme.

check mark

Våre avanserte sensorer oppdager innbruddsforsøk, røyk og brann i en tidlig fase, som umiddelbart bekreftes via kameraer koblet til vår alarmstasjon.

check mark

Operatørene på vår døgnbemannede alarmstasjon reagerer med en gang en alarm utløses, og ved behov koordinerer utrykning med nødetater, i tillegg til å varsle familiemedlemmer og naboer.

check mark

Vi garanterer at funksjonaliteten til alarmenhetene i din bolig sjekkes over 100 ganger i døgnet, i tillegg har alle våre produkter livstidsgaranti.

check mark

Vi tilbyr gratis utrykning, gratis teknisk support og oppfølging.

check mark

Ved hjelp av Sector Alarm App har du full kontroll over boligen din – uansett hvor du befinner deg.

Vinner av Kundeserviceprisen

Vinner av Kundeserviceprisen

2 x Norges beste.
12 x bransjens beste.

Norsk Bærekraftbarometer

Vinner av Norsk Bærekraftbarometer

3 x bransjens beste.

Vinner av NKBs bransjepris

5 x bransjens mest fornøyde og lojale kunder.

Dette sier våre kunder om oss...

Du fortjener det beste!

Boligalarmen vår er skapt for din sikkerhet. Vår prisvinnende alarm har et moderne design som passer inn i hjemmet, uten å redusere funksjonaliteten. Alarmen er tilkoblet, og overvåket av, en av de mest moderne alarmsentralene i Nord-Europa.

quote
Over 25 års erfaring

Sector Alarm Group har mer enn 600 000 fornøyde og trygge kunder (kundetilfredshet på 95/100 i snitt) i hele Europa.

quote
Beste kundeservice

Vi har fått 15 utmerkelser for god kundeservice.

quote
Beste produktdesign

Vinner av RedDots designpris – et globalt anerkjent kvalitetsmerke.

Vi finner en boligalarm som treffer ditt behov 23 50 65 61

Bestill boligalarm tilpasset ditt behov
Utvid grunnpakken med Yale Doorman. Spar 3490,-*
Tid igjen:
Utvid grunnpakken med Yale Doorman. Spar 3490,-*

* Bestill på nett i dag og spar 3490,-

Alle nye kunder får nå fri installasjon av grunnpakken (verdi kr 1990). I tillegg får du Yale Doorman digital dørlås til kun kr 1990 (verdi kr 3490). Totalt sparer du hele kr 3490.


Grunnpakken inkluderer 1 sentralenhet med oppkobling via internett, 1 betjeningspanel, 2 bevegelsesdetektorer med kamera, 1 røykdetektor, 1 magnetkontakter, 1 nøkkelboks eller EasyLock for elektronisk dørlås, nøkkelbrikke, gratis app som gir deg full kontroll på alarmen, merker og skilt til boligen.

 

Tilbudet varer til og med søndag 14. august.